Συρία: Απελευθερώθηκαν δυο δημοσιογράφοι των Times που ήταν αιχμάλωτοι

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 Μαΐ 2014 - 10:15

Τελευταία Ενημέρωση: 10:15

Σε τουρκικό έδαφος πέρασαν οι δυο δημοσιογράφοι των Times οι οποίοι απελευθερώθηκαν από τους ενόπλους που τους είχαν απαγάγει νωρίτερα χθες.

Μάλιστα ο ένας από τους δύο, δέχθηκε πυροβολισμό από τους απαγωγείς του, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα.

Ο δημοσιογράφος Άντονι Λόιντ πυροβολήθηκε δύο φορές στο πόδι ενώ ήταν αιχμάλωτος και ο φωτογράφος Τζακ Χιλ υπέστη άγριο ξυλοδαρμό αφού προσπάθησε να δραπετεύσει, σύμφωνα πάντα με τους Times.

Οι δύο, οι οποίοι είχαν περάσει αρκετές ημέρες καλύπτοντας για την εφημερίδα την αναταραχή στο Χαλέπι, απελευθερώθηκαν χθες, Τετάρτη, αφού παρενέβησαν τοπικοί διοικητές της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο. Αργότερα πέρασαν στο έδαφος της Τουρκίας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Οι Λόιντ και Χιλ είχαν απαχθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα μαζί με ένα ντόπιο οδηγό ενώ κατευθύνονταν από τη βόρεια συριακή πόλη Ταλ Ριφάτ προς την Τουρκία, όταν μια «ανταρτική συμμορία» σταμάτησε το όχημα με το οποίο ταξίδευαν, αναφέρει η εφημερίδα.

Οδηγήθηκαν πίσω στην Ταλ Ριφάτ, όπου κρατήθηκαν σε μια αποθήκη, φρουρούμενοι από τους άνδρες που τους οδηγούσαν στα σύνορα.
Ο Χιλ και ο οδηγός έκαναν μια απόπειρα να δραπετεύσουν αφού κατέβαλαν έναν από τους φρουρούς. Ο οδηγός κατάφερε να δραπετεύσει κλέβοντας ένα μοτοποδήλατο, αλλά ο Χιλ συνελήφθη και πάλι και ξυλοκοπήθηκε άγρια μαζί με τον Λόιντ, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Λόιντ, ο οποίος είχε κερδίσει νωρίτερα φέτος το βραβείο Εξωτερικού Ρεπορτάζ της Χρονιάς που απονέμει η Εταιρεία Εκδοτών επειδή αποκάλυψε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, πυροβολήθηκε στα πόδια για να εμποδισθεί να δραπετεύσει, γράφουν οι Times.

Μετά τη διάσωσή τους από το Ισλαμικό Μέτωπο, το οποίο σχηματίσθηκε το Δεκέμβριο για να αντισταθμίσει τις ανταρτικές οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα, δέχθηκαν ιατρική φροντίδα επιτόπου πριν διασχίσουν τα σύνορα προς την Τουρκία, προσθέτουν.

Εξήντα τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 1992 ενώ εργάζονταν στη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ