Ένας νεκρός από τις πρωτοφανείς πλημμύρες σε Σερβία-Βοσνία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 Μαΐ 2014 - 11:42

Τελευταία Ενημέρωση: 11:42

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων.

Στο χωριό Ντβόροβι ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε από τις πλημμύρες τμήμα του σπιτιού του.

Είναι το πρώτο θύμα από τις πλημμύρες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Fena η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας Μίρνα Σόγια.

Mετά από αίτημα της σερβικής κυβέρνησης, στη χώρα έφτασε και ρωσική βοήθεια με αεροσκάφος Ilyushin.

«Στο αεροσκάφος βρίσκονται οι καλύτερα εκπαιδευμένοι διασώστες, του αερομεταφερόμενου τάγματος ‘Centrospas’ και του Κέντρου εκτέλεσης ιδιαίτερα επικίνδυνων επιχειρήσεων ‘Lider’» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μόσχας.

 

Μεγάλη κινητοποίηση

Μέχρι τώρα 6.175 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 20 τραυματίστηκαν και ένας άνθρωπος αγνοείται.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν 1.654 πυροσβέστες και διασώστες με 365 οχήματα και 50 λέμβους. 

Ακόμη, στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 75 μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με 22 οχήματα, 75 μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με 19 οχήματα, 333 μέλη των ειδικών δυνάμεων με 36 οχήματα, 494 μέλη των ενόπλων δυνάμεων με επτά ελικόπτερα, 39 οχήματα και 21 λέμβους, καθώς και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και υπάλληλοι σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο Βελιγράδι απομακρύνθηκαν σε ασφαλές μέρος 147 άνθρωποι από τις περιοχές με τα σοβαρότερα προβλήματα, όπως ο δήμος Ομπρένοβατς. 

Στην πόλη Βάλιεβο, όπου από τις πλημμύρες προκλήθηκαν καταστροφές σε κτίρια και σε υποδομές, η κατάσταση σταθεροποιείται, καθώς η στάθμη των υδάτων του ποταμού Κολουμπάρα άρχισε να υποχωρεί.

Στο δήμο Ουμπ, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, έχουν πληγεί 18 χωριά με 4.000 νοικοκυριά και περίπου 7.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς στέγη. Ζημιές έχουν υποστεί 10 δρόμοι, μήκους 10 χιλιομέτρων, σιδηροδρομική γραμμή, μήκους 10 χιλιομέτρων, 25 γέφυρες, 10 υποσταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και 80 καταστήματα.

Ο δήμος Κρούπανι έχει αποκοπεί καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους και οι κάτοικοι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και χωρίς τηλεφωνική σύνδεση.

Από τα νερά του ποταμού Τσρνιτσα πλημμύρισε το χωριό Γκλάβιτσα και εκκενώθηκαν 300 κάτοικοι.
 

Οι εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε κτίρια, κατοικίες, οδικούς άξονες και αγροτικές καλλιέργειες στους δήμους Οσέτσινα, Λάικοβατς, Λιγκ, Λιουμπόβιγια, Τσάτσακ, Πόζεγκα, Τόπολα, Αραντζέλοβατς.

 

 

Θα χρειαστούν 4-5 χρόνια για να ανακάμψει η γεωργία στην Σερβία

 

Μεγάλο πλήγμα κατάφεραν οι πλημμύρες της Πέμπτης στη Σερβία και θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε χρόνια προκειμένου να ανακάμψει η γεωργία της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Σέρβος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Βέλιμιρ Ίλιτς.

“Αυτό συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στον προϋπολογισμό, όπως θα φανεί μετά και την αξιολόγηση της έκτασης των ζημιών. Θα χρειαστούν μετά βεβαιότητος τέσσερα με πέντε χρόνια για να ανακάμψει η γεωργία από αυτό” ανέφερε ο κ. Ίλιτς, σε δηλώσεις του στη σερβική Ραδιοτηλεόραση (RTS).

Όπως εξήγησε, οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και οι άνθρωποι υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές. Σημείωσε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και διεξάγονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον καλό συντονισμό μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, οργανισμών και πολιτών.

Η προσέγγιση σε διάφορα μέρη ήταν εφικτή μόνο από βοηθητικούς δρόμους και με τη βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας, όπου αυτό υπήρξε δυνατό, χωρίς να υπάρχει και ηλεκτρικό ρεύμα, ανέφερε ο κ. Ίλιτς, προσθέτοντας ότι στις επιχειρήσεις διάσωσης δίδονται κυριολεκτικά μάχες για τις ανθρώπινες ζωές και όσοι συμμετέχουν σε αυτές έχουν επιδείξει απίστευτη δύναμη και προθυμία να
βοηθήσουν.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η πολύ κακή κατάσταση που προκλήθηκε δεν οφείλεται σε ελαττωματικά συστήματα προστασίας από τις πλημμύρες, αλλά στα αφύσικα υψηλά επίπεδα υδάτων, που δεν μπόρεσαν να ελεγχθούν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ