Σερβία: 33 τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 Μαΐ 2014 - 12:37

Τελευταία Ενημέρωση: 12:37

Η κυβέρνηση της Σερβίας ήρε στη σημερινή συνεδρίασή της την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια της χώρας, που ήταν σε ισχύ από τις 15 Μαΐου, λόγω καταστροφικών πλημμυρών.

Τα μέλη της κυβέρνησης ομόφωνα αποφάσισαν την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα και ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε να ετοιμαστεί ειδική έκθεση προς ενημέρωση της Σερβικής Βουλής και των πολιτών για τα μέτρα που ελήφθησαν το διάστημα που η Σερβία ήταν αντιμέτωπη με τις πλημμύρες.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι μέχρι τώρα εντοπίστηκαν οι σοροί 33 θυμάτων και ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι αιτία του θανάτου των 13 ανθρώπων ήταν πνιγμός. Είναι τα ακριβή και αληθή στοιχεία που αφορούν ολόκληρη τη Σερβία, δήλωσε ο κ. Στεφάνοβιτς.

 

Ο ίδιος τόνισε ότι, νωρίτερα, σε συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων αποφασίστηκε πως υπάρχουν οι συνθήκες για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ σε δύο πόλεις και 16 δήμους της χώρας.

 

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι και μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα χρειαστεί μεγάλη συμμετοχή των υπουργείων Εσωτερικών, Άμυνας, αλλά και ότι τώρα το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς θα αναλάβουν άλλα υπουργεία, πρώτα απ’ όλα τα υπουργεία- όπως τα υπουργεία, Ενέργειας, Υγείας, Υποδομών κ.ά.

«Δεν έχουμε να ντρεπόμαστε για τίποτα, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, για τους χιλιάδες εθελοντές, για όλους τους υπουργούς» υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς.

«Έχουμε μπροστά μας την ανασυγκρότηση της χώρας, έχουμε τεράστιο έργο» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, τονίζοντας ότι πρέπει να ανασυγκροτηθούν ο ενεργειακός τομέας, το οδικό δίκτυο, το σιδηροδρομικό δίκτυο και απευθυνόμενος στους πολίτες που έμειναν χωρίς στέγη, είπε ότι θα δεν θα υπάρξει μέριμνα και δεν θα μείνουν χωρίς σπίτια.

 

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι η δύσκολη περίοδος και κατάσταση που προκλήθηκε από τις πλημμύρες δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για αναβολή ή ακύρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.