Mεγάλοι φόβοι από τα 6,3 Ρίχτερ

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 24 Μαΐ 2014 - 19:57

Τελευταία Ενημέρωση: 19:57

Με ζημιές μικρής έκτασης και ελάχιστους τραυματισμούς γλίτωσαν τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Από τη δόνηση ταρακουνήθηκε ολόκληρη η Ελλάδα, ενώ έγινε αισθητή από τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη έως τα μικρασιατικά παράλια.

Η δόνηση είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης και σημειώθηκε στις 12.25 το πρωί του Σαββάτου.

 

Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για 6,5 Ρίχτερ, (την ίδια στιγμή που το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής μιλούσε για 7,2 Ρίχτερ), ενώ το τελικό μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,3 R.

 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. Η δόνηση είχε μακρά διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος (μόλις 5 χιλιομέτρων) και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αλεξανδρούπολη, όπου μάλιστα υπήρξε πτώση του τηλεοπτικού σήματος, αλλά και στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Θεσσαλονίκη.

 

Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι η ισχυρότατη δόνηση προέρχεται από την προέκταση του Ρήγματος της Ανατολίας και αναμένουν μετασεισμική ακολουθία τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες.

 

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό ανέφερε ότι πρόκειται για «προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχε δώσει ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ». «Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι», πρόσθεσε.

Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του κ. Ευθύμιου Λέκκα,καθηγητή Γεωολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως προς την «προέλευση» του σεισμικού γεγονότος

 

Ο διευθυντής του τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοετελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Καρακώσταςανέφερε: «Πρόκειται για σεισμό προερχόμενο από το σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας».

Ο ίδιος εκτιμά ως πιθανότερη εκδοχή «μία μετασεισμική ακολουθία που θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο».

 

Σε δηλώσεις του, επίσης, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Κώστας Παπαζάχος ανέφερε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο σεισμό, προερχόμενο από ένα γνωστό ρήγμα που αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια». Και ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία στις επόμενες 48 ώρες.

 

Ζημιές στη Λήμνο

 

Ζημιές, μικρής έκτασης, σημειώθηκαν κυρίως στη Λήμνο με περιορισμένες καταρρεύσεις σε κάποια παλιά, ακατοίκητα σπίτια στη Μύρινα, ένω στο αεροδρόμιο του νησιού έπεσε μία ψευδοροφή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι ένας Βρετανός τουρίστας, συμβάν που αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι. Το νοσοκομείο της Μύρινας δεν αντιμετώπισε προβλήματα, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης υπήρξε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

 

Σε ετοιμότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκε ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια εφ’ όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

 

Σε Σαμοθράκη και Λήμνο μεταβαίνουν οι διοικητές μειζόνων σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ενημερωθούν και να συντονίσουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων εφ’ όσον απαιτηθεί.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής ‘Άμυνας:

 

στη Σαμοθράκη μεταβαίνουν ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης μαζί με τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Χρήστο Χαλκίδη και
στη Λήμνο μεταβαίνει ο υποδιοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Υποστράτηγος Αναστάσιος Πάτμιος

 

Υπενθυμίζεται ότι οι μονάδες της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν σε αιτήματα των αρμόδιων τοπικών αρχών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αφορμή το σεισμό στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Σε εφαρμογή ο «ΠΕΡΣΕΑΣ»

 

Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση ο τομέας υγείας της περιοχής ετέθη σε άμεση ετοιμότητα, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε το σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου.