Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με 26,53 – Ισχυρό μήνυμα προς ΝΔ

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 26 Μαΐ 2014 - 06:16

Τελευταία Ενημέρωση: 06:16

Ισχυρό μήνυμα προς τη Ν.Δ. και εν μέρει προς την «Ελιά», που όμως δεν μεταφράστηκε σε ψήφο ανατροπής, συνιστούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μεν νίκη, αλλά όχι ευρείας έκτασης, που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης συνεργασίας, υποψήφιοι της οποίας επικράτησαν στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών.

 

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με ενσωμάτωση 93,05 % της καταμέτρησης στην Επικράτεια, τα κόμματα λαμβάνουν:

ΣΥΡΙΖΑ 26,53% και 6 έδρες

ΝΔ 22,80% και 5 έδρες

Χρυσή Αυγή 9,41% και 3 έδρες

Ελιά 8,04% και 2 έδρες

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 6,59% και 2 έδρες

ΚΚΕ 6,08% και 2 έδρες

Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,43% και 1 έδρα

ΛΑΟΣ 2,69%

Έλληνες ευρωπαίοι πολίτες 1,43%

ΔΗΜΑΡ 1,21%

 

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εξέπεμψε μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, ενώ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απέφυγε να μιλήσει για άμεση προσφυγή στις κάλπες και ζήτησε εθνικές εκλογές «το συντομότερο δυνατό». Συνεργάτες του κ. Σαμαρά προεξοφλούν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και απορρίπτουν τα σενάρια περί εκλογών το φθινόπωρο. Είναι, όμως, προφανές πως όλα τα κομματικά επιτελεία κινούνται πλέον με βασικό σενάριο ότι η παρούσα Βουλή έχει πιθανότατα απώτατο ορίζοντα την προεδρική εκλογή του Μαρτίου.

Ηδη, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε αποκατάσταση αδικιών, ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο, ενώ ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευρύτερης πολιτικής συμμαχίας, που θα μπορέσει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Τα αποτελέσματα εμπεριείχαν μηνύματα και σε σχέση με τους μικρότερους σχηματισμούς. Πέραν της επίδοσης – σοκ της Χρυσής Αυγής που κατέλαβε την τρίτη θέση, το ΚΚΕ κατέγραψε άνοδο και το «Ποτάμι» κατέλαβε την πέμπτη θέση. Αντιθέτως, ως ήττα ερμηνεύεται το αποτέλεσμα των ΑΝΕΛ και κυρίως της ΔΗΜΑΡ, που εισέρχεται σε φάση περιδίνησης.

 

Πηγή: Καθημερινή