«Αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Κίνα – Συνέλαβαν περισσότερους από 200 υπόπτους

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 26 Μαΐ 2014 - 18:30

Τελευταία Ενημέρωση: 18:30

Τουλάχιστον 200 υπόπτους συνέλαβαν οι αρχές στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν αυτό το μήνα, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», μετά την πρόσφατη αιματηρή επίθεση σε ανοιχτά αγορά του Ουρούμτσι, με θύματα 39 πολίτες.

Οπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, 23 θρησκευτικές εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες εξαρθρώθηκαν στους νομούς Χοτάν, Κασγκάρ και Αξού, ενώ περίπου 200 εκρηκτικοί μηχανισμοί κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η δράση της οποίας ξεκίνησε μετά από μια σειρά επιθέσεων για τις οποίες η κυβέρνηση κατηγορεί τους Ουιγούρους, μια μουσουλμανική τουρκόφωνη μειονότητα.

 

Οι αρχές έχουν επίσης εντείνει τις περιπολίες ενόπλων αστυνομικών σε πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα.

 

Η κυβέρνηση όχι μόνο έχει αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας σε όλη τη χώρα, αλλά προσπαθεί να μετατρέψει «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» σε μια συνηθισμένη πρακτική, δήλωσε στο κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ο Λι Ουέι, ο διευθυντής του τμήματος αντιτρομοκρατίας του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών.

 

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις επικρίσεις τους κατά των μαζικών συλλήψεων και έχουν καλέσει την Κίνα να υιοθετήσει μια «αλλαγή στρατηγικής» για την αποκλιμάκωση της βίας στην Σιντζιάνγκ, όπου ζουν Ουιγούροι.

 

Την περασμένη Πέμπτη σημειώθηκε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην επαρχία, σε μια υπαίθρια αγορά στην πόλη Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 39 άνθρωποι. Τέσσερις ύποπτοι έχασαν επίσης τη ζωή τους από την επίθεση και ένας συνελήφθη.

 

Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ουιγούρων και κινέζων Χαν μαίνονται εδώ και πολλές χρόνια. Το 2009 περίπου 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Ουρούμτσι σε συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ Ουιγούρων και Χαν.

 

Πολλοί ύποπτοι συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις αστυνομικών. Αρκετοί από τους συλληφθέντες ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών και γνώριζαν πώς να κατασκευάσουν βόμβες, κάτι που είχαν μάθει βλέποντας «τρομοκρατικά» βίντεο, κατά την αστυνομία.

 

Η αστυνομία έχει αυξήσει τις περιπολίες στους δρόμους και τις υπόγειες διαβάσεις με τους αστυνομικούς να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και σταματούν ανθρώπους σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για εξακρίβωση στοιχείων. Καθώς όμως οι αστυνομικοί στην Κίνα δεν φέρουν όλοι όπλα, το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ξεκίνησε ένα τρίμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη χρήση πυροβόλων όπλων.

 

Η Εταιρεία υπέρ των Απειλούμενων Λαών, μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ότι 480 Ουιγούροι έχουν συλληφθεί από τις αρχές του Απριλίου για πολιτικούς λόγους. «Με τη κράτηση τουλάχιστον 100 συγγενών υπόπτων που κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση και τη σύλληψη γυναικών και κοριτσιών που αρνούνται να αποδεχτούν την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας, το Πεκίνο αποξενώνει τους Ουιγούρους», δήλωσε ο Ούλρικ Ντέλιους, ειδικός της Εταιρείας
για την Ασία.

 

«Μόνο μέσω διαλόγου με μετριοπαθείς Ουιγούρους θα αποκατασταθεί η ειρήνη στην πυριτιδαποθήκη της Σιντζιάνγκ», είπε.