Κωνσταντινούπολη: Υπό αστυνομική πολιορκία η πλατεία Ταξίμ στην επέτειο των διαδηλώσεων

Με μία μεγάλη συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου θα επιχειρήσει το «Κίνημα Ταξίμ» στην Κωνσταντινούπολη να τιμήσει την πρώτη επέτειο από την έναρξη των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ για το πάρκο Γκεζί.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε το Σάββατο τις προειδοποιήσεις προς τους νέους να μην συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, απειλώντας με συλλήψεις. Οι αρχές έχουν αποκλείσει την πλατεία Ταξίμ, ενώ 25.000 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή με 50 αντλίες νερού.

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο. Αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Αν πάτε εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» πρόσθεσε, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του. «Απευθύνω έκκληση στον λαό μου. Μην επιτρέψετε να σας ξεγελάσουν. Αυτή δεν είναι μια οικολογική εκστρατεία, δεν υπάρχει καμία ειλικρίνεια σε αυτό» επέμεινε.

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν είχε και πάλι επικρίνει το κίνημα διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλωτές θέλουν να προκαλέσουν «νέους θανάτους και νέο πόνο» στην Τουρκία. «Ένα χρόνο μετά, οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις, αλλά εσείς, η νεολαία της Τουρκίας δεν πρέπει να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση» ανέφερε.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πρόκειται για «τρομοκρατικές οργανώσεις» που «χειραγωγούν ηθικά και οικονομικά την αδύναμη νεολαία με στόχο να τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα και η οικονομία μας».

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσης στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Αντιόχεια.

Ολιγόωρη κράτηση δημοσιογράφων του CNN

Θέλοντας πιθανότατα να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες να μην διαδηλώσουν, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας του CNN και μάλιστα την ώρα της απευθείας σύνδεσης από την πλατεία Ταξίμ. 

Εικόνες που ελήφθησαν από το CNN δείχνουν τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Ίβαν Ουότσον να μιλάει απευθείας στην κάμερα από την πλατεία Ταξίμ μπροστά από δεκάδες ένστολους και ντυμένους με πολιτικά αξιωματικούς που έχουν αναπτυχθεί εκεί για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους διαδηλωτές.

Οι εικόνες δείχνουν έναν αξιωματικό με πολιτικά να πλησιάζει τον Ουάτσον την ώρα που ένας άλλος κινείται για να καλύψει τον φακό της κάμερας με το σώμα του. Στην συνέχεια ο Ουότσον δείχνει την δημοσιογραφική του διαπίστευση και η ομάδα απομακρύνεται από εκεί.

Ο Ουότσον, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μισή ώρα, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε με το γόνατο στους γλουτούς.