Σερβία: Σε δέκα μέρες αναμένεται ο απολογισμός των ζημιών από τις πλημμύρες

Σε δέκα ημέρες θα υπάρξει οριστική και σαφής εικόνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη Σερβία από τις καταστροφικές πλημμύρες, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Συγκοινωνιών και Κατασκευών, Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς τονίζοντας ότι τώρα προτεραιότητα θα δοθεί στην αποκατάσταση των υποδομών και στη δημιουργία συνθηκών, ώστε να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους πριν από τον χειμώνα.

Η υπουργός Συγκοινωνιών και Κατασκευών, σε δηλώσεις στον κρατικό σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS, είπε ότι η συνολική ζημιά, άμεση ή έμμεση θα είναι κοντά στο ποσό που έχει εκτιμήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η κ. Μιχαΐλοβιτς ανέφερε είναι ρεαλιστικό όλοι οι οδικοί άξονες να επισκευαστούν έως τον Οκτώβριο και ότι η δημόσια επιχείρηση οδοποιίας της Σερβίας θα αναλάβει τις εργασίες, όχι μόνο στους εθνικούς και περιφερειακούς δρόμους, αλλά και στους επαρχιακούς δρόμους που ήταν στην αρμοδιότητα των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλούν στις πληγείσες περιοχές ομάδες αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες, πολιτικούς μηχανικούς και ξένοι ειδικοί, οι οποίοι θα ελέγξουν τις αναφορές που έστειλαν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, ανήγγειλε η κ. Μιχαϊλοβιτς

Επείγουσα και κρίσιμη είναι η κατάσταση όσον αφορά τα σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και εκεί θα δοθεί προτεραιότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Από την άλλη πλευρά, προτεραιότητα για το κράτος και ολόκληρη τη Σερβία είναι οι ζωτικές υποδομές, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, οι οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές” υπογράμμισε η υπουργός Συγκοινωνιών και Κατασκευών της Σερβίας.

Αναφερόμενη στους πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών, η κ. Μιχαΐλοβιτς είπε ότι τα χρήματα θα διασφαλιστούν από διάφορες πηγές, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, τα κονδύλια από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD).