Ομπάμα: «Ιερή και απαραβίαστη» η δέσμευση για την ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε κατά την άφιξή του σήμερα στη Βαρσοβία πως η αμερικανική δέσμευση ως προς την ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης, η οποία ανησυχεί για την ουκρανική κρίση, είναι “ιερή και απαραβίαστη”.

“Η δέσμευσή μας ως προς την ασφάλεια της Πολωνίας και αυτή των συμμάχων μας στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη είναι ακρογωνιαίος λίθος της δικής μας ασφάλειας και είναι ιερή και απαραβίαστη”, δήλωσε ο Ομπάμα αφού συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας με πολωνούς και αμερικανούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους ως προς την ασφάλεια της Πολωνίας στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Πρόσθεσε πως θα ανακοινώσει σήμερα νέες αρωγές για την ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης.

 

“Η ασφάλεια της Πολωνίας και όλης της περιοχής είναι στενά δεμένη με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια κρίση πολύ κοντά στα σύνορά μας και σ’ αυτά του ΝΑΤΟ”, δήλωσε από την πλευρά του ο πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

 

Στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη

 

Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος κατά την έναρξη μιας τετραήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα θα ζητήσει από το Κογκρέσο να υποστηρίξει μια “πρωτοβουλία για να καθησυχασθεί η Ευρώπη” ύψους μέχρι 1 δισεκ. δολάρια για την εκ περιτροπής ανάπτυξη νέων αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων “αναπτύξεων μεγαλύτερης διάρκειας” στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

“Επανεξετάζουμε την παρουσία των δυνάμεών μας στην Ευρώπη υπό το φως των νέων προκλήσεων για την ασφάλεια στην ήπειρο”, προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. “Οι προσπάθειες αυτές δεν θα γίνουν σε βάρος άλλων αμυντικών προτεραιοτήτων, όπως της προσήλωσής μας στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού”.

 

Η πρωτοβουλία αυτή θα χρησιμεύσει επίσης για να αναπτυχθούν οι δυνατότητες χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και ο Μόλδοβας, ώστε να τους επιτραπεί να συνεργασθουν με τις ΗΠΑ και με τους δυτικούς συμμάχους τους και να ενισχύσουν την άμυνά τους, αναφέρει ακόμη ο Λευκός Οίκος.

 

Το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος δεν υπόσχεται ωστόσο αύξηση της μόνιμης αμερικανικής παρουσίας, όπως ζητούν μερικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.