Γαλλία: Αρνείται να εκδοθεί στο Βέλγιο ο ύποπτος για την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο

Ο ύποπτος για την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, ο Γάλλος Μεχντί Νεμούς, αρνείται να εκδοθεί στο Βέλγιο το οποίο έχει εκδόσει σε βάρος του πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

“Ελπίζουμε να δικαστεί στη Γαλλία, πρώτον γιατί είναι Γάλλος και δεύτερον επειδή βρίσκεται εδώ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του, ο Απολέν Πεπιεζέπ, έξω από το Εφετείο των Βερσαλιών.

 

Λίγο νωρίτερα ο Νεμούς είχε ενημερωθεί επισήμως από το δικαστήριο για το πανευρωπαϊκό ένταλμα. Η άρνησή του να εκδοθεί στο Βέλγιο σημαίνει ότι η διαδικασία για την παράδοσή του στις βελγικές αρχές θα καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες.

 

Ο 29χρονος Νεμούς μέχρι στιγμής αρνείται να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για την επίθεση στις Βρυξέλλες. Συνελήφθη στη Μασσαλία την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλον έναν στο Εβραϊκό Μουσείο. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν ένα ρεβόλβερ, ένα καλάσνικοφ και πολλές σφαίρες. Η προσωρινή κράτησή του παρατάθηκε την Τρίτη για άλλες 96 ώρες, κάτι που γίνεται μόνο σε δύο περιπτώσεις: εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να προβεί ο ύποπτος και σε άλλα εγκλήματα ή εάν έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από άλλο κράτος.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, που αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα το Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, δήλωσε ότι “πιθανότατα θα συνέχιζε τη δράση του”.

 

Σύμφωνα με τις γαλλικές εισαγγελικές αρχές ο Νεμούς είχε φυλακιστεί στο παρελθόν πέντε φορές στη Γαλλία ενώ το 2013 πήγε στη Συρία και πολέμησε στο πλευρό ισλαμιστών ανταρτών.