Ιταλία: «Σε 11 χρόνια η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα»

Έντεκα χρόνια θα χρειασθεί η ιταλική οικονομία για να επιστρέψει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την κρίση, σύμφωνα με έκθεση της εμπορικής ένωσης Confcommercio, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2014 έβαλαν «λουκέτο» 12.000 εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες, σε μεγάλο ποσοστό, διέθεταν είδη ένδυσης.

 

Όσον αφορά στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η Confcommercio σημειώνει πως σε μηναία βάση, τον Απρίλιο, σημειώθηκε κάμψη της τάξης του 0,3%, ενώ παρατηρείται ελαφρά άνοδος 0,2%, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013.

 

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

 

Σχετικά με τις γενικότερες συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, ο ιταλικός εμπορικός σύνδεσμος στην έκθεσή του αναφέρει ότι από το 2007 μέχρι το 2013, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα μειώθηκε κατά 3.100 ευρώ, προσθέτοντας ότι «μέχρι το 2015 δεν αναμένεται καμία ουσιαστική αλλαγή της πτωτικής αυτής τάσης».

 

Η Confcommercio εκτιμά, τέλος, ότι το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 0,5% και το 2015 κατά 0,9%, ενώ επισημαίνει ότι σε μια χώρα σαν την Ιταλία, με ολοένα και αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στις πιο εύπορες βόρειες περιφέρειες και τις ευάλωτες περιοχές του Νότου, «η όποια οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί παρά να είναι βαθμιαία».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ