ΕΕ και ΝΑΤΟ χαιρετίζουν το νέο πρόεδρο της Ουκρανίας

 

Το ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισαν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, υπενθυμίζοντας, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, ότι στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα της χώρας αυτής.

«Συγχαίρω θερμά τον Πέτρο Ποροσένκο για την ορκωμοσία του ως προέδρου της Ουκρανίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο νέος ηγέτης «θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χώρας, βασιζόμενος στον πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς». Ο Ράσμουσεν τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των νέων μέτρων που θα λάβει για να βοηθήσει την Ουκρανία «και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας».

Από την πλευρά του ο Ρομπάι, που βρισκόταν σήμερα στο Κίεβο για την τελετή ορκωμοσίας του Ποροσένκο, επανέλαβε «τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία». Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, ο Ρομπάι υπογράμμισε ότι «η επιστροφή της Ουκρανίας στη σταθερότητα και οι προσπάθειές της για ανάπτυξη θα ωφελήσουν όλους τους γείτονές της» οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει «να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα» αλλά επίσης και «τις επιλογές» του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων και «των πιο στενών δεσμών του» με τις Βρυξέλλες. Υπενθύμισε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, «έτοιμη να συνεργαστεί με αυτούς που συμμερίζονται τους στόχους της δημοκρατίας, της ευημερίας και της σταθερότητας».