Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Να κλείσει μέτωπα και εκκρεμότητες επιχειρεί ο πρωθυπουργός, καθώς ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τον ανασχηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό οι συναντήσεις και οι επαφές έχουν πυκνώσει, καθώς το παζλ της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου συμπληρώνεται σταδιακά και αναμένεται να ανακοινωθεί από Δευτέρα.

Κρίσιμο θέμα παραμένει το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Ο κ. Σαμαράς βρισκόταν από χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας και στενούς του συνεργάτες, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο θα έχει τις τελικές επικοινωνίες με τον Ε. Βενιζέλο, προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία τους. Οι ανακοινώσεις- εκτός απροόπτου- αναμένονται την Δευτέρα, του Αγίου Πνεύματος.

 

Ο πρωθυπουργός προφανώς και θέλει να τελειώνει με τη σημαντική αυτή εκκρεμότητα, διότι γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν αμέσως, έτσι ώστε η χώρα να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους» στελέχη της ΝΔ που συνομίλησαν πρόσφατα με τον πρωθυπουργό, βεβαιώνουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να τοποθετήσει στο υπουργείο Οικονομικών, κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, ικανό να σηματοδοτήσει ότι το μήνυμα των πολιτών για διορθωτικές κινήσεις ελήφθη από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα ότι δεν θα τεθούν εν αμφιβόλω η δημοσιονομική προσαρμογή και η πορεία των μεταρρυθμίσεων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο αυτό δεν θα είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ούτε ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος θα παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Γ. Στουρνάρας μετακινείται τελικά στη διοίκηση της ΤτΕ και θα διαδεχθεί τον κ. Γ. Προβόπουλου.

 

Το σενάριο για την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκκρεμεί η διαπραγμάτευση για το χρέος, δεν κερδίζει έδαφος παρότι υπήρξαν (και υπάρχουν σε έναν βαθμό) εισηγήσεις στον πρωθυπουργό ότι η αποχώρηση Θεοχάρη αρκεί προκειμένου να πείσει η κυβέρνηση για την αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής, κάτι το οποίο επιδιώκει σταθερά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Β. Βενιζέλος.

 

Ο κ. Σαμαράς, πάντως, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγή του οικονομικού επιτελείου και τα ονόματα που ακούγονται έντονα τα τελευταία 24ωρα για τη θέση του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας και τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν και εκείνα των κ. Κυρ. Μητσοτάκη, Μ. Βορίδη και Ν. Δένδια.

 

Είναι βέβαιον, επίσης, ότι και η τρόικα αναμένει την ολοκλήρωση του ανασχηματισμού προκειμένου να αποκτήσει συνομιλητή και να αρχίσουν να «τρέχουν» οι διαδικασίες για τα προαπαιτούμενα που υπάρχουν για την εκταμίευση των υπόλοιπων 2 δισ. από τη δόση των 8,3 δισ. που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο.