Σε εξέλιξη επιχείρηση με χιλιάδες μετανάστες στη Σικελία

Μια εκτεταμένη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη την Κυριακή από πολεμικά σκάφη της Μάλτας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, τα οποία παρακολουθούν την προσέγγιση 25 πλεούμενων γεμάτων μετανάστες που έχουν αποπλεύσει από τις λιβυκές αρχές και διέσωσαν στη διάρκεια της νύχτας 130 ανθρώπους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μάλτας.

Χιλιάδες μετανάστες αποβιβάσθηκαν ή ετοιμάζονται να αποβιβασθούν σε λιμάνια της Σικελίας.

 

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το ιταλικό πρακτορείο ANSA από το λιμάνι του Ποτσάλο, σε ένα από τα πλεούμενα αυτά που πρόκειται να φθάσει εκεί το απόγευμα, υπάρχουν τρία πτώματα ανθρώπων οι οποίοι απεβίωσαν στη διάρκεια του διάπλου.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βαλέτα, «οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας συμβάλλουν ενεργά σε μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν οργανωθεί στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια».

 

Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Ιταλίας, αμερικανικά πολεμικά πλοία, όλα τα εμπορικά πλοία που πλέουν στην περιοχή, καθώς και τρία περιπολικά και ένα αεροπλάνο της Μάλτας.

 

Είκοσι πέντε πλεούμενα γεμάτα μετανάστες έχουν εντοπισθεί και παρακολουθούνται συνεχώς. Ο στολίσκος αυτός επιτηρείται επίσης από τα ραντάρ της ιταλικής Ακτοφυλακής.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα των ιταλικών υπηρεσιών διάσωσης, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν αποβιβασθεί στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς υπερβαίνει τις 50.000.