«Πυρά» από την αντιπολίτευση για τον ανασχηματισμό

Ομοβροντία ανακοινώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «κανείς δεν πιστεύει» ότι ο ανασχηματισμός θα επηρεάσει την πολιτική που εφαρμόζεται και τις «μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης» και προσθέτει:

 

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά προσπαθεί να το προσπεράσει με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών, αδιαφορώντας για τον ελληνικό λαό που καθημερινά υποφέρει. Το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι έλαβε ο κ. Σαμαράς είναι αυτό που έστειλε προ ημερών ο κ. Σόιμπλε, “καμιά σκέψη για χαλάρωση”. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι οι ανέξοδοι ανασχηματισμοί, αλλά μια κυβέρνηση που θα πάψει να είναι τοποτηρητής των συμφερόντων των δανειστών».

 

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, σε δήλωσή του τονίζει πως με τον ανασχηματισμό επανέρχονται πρόσωπα «ορκισμένα στην τρόικα» και έχουν ψηφίσει «αμετανόητα τα μέτρα δυστυχίας του ελληνικού λαού».

 

«Όμως τι σημασία έχει ποιος είναι υπουργός, όταν σε κάθε υπουργείο υπάρχει και ένας επίτροπος των δανειστών που δίνει εντολές. Ο πραγματικός ανασχηματισμός θα γίνει όταν οι υπουργοί θα εφαρμόσουν το Σύνταγμα και θα επανέλθει η εθνική κυριαρχία της χώρας», καταλήγει ο κ. Κουίκ.

Η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζει πως οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται από πρόσπωπα αλλά από τις ασκούμενες πολιτικές και προσθέτει σε ανακοίνωσή της: «Αν το νέο κυβερνητικό σχήμα παραμείνει δέσμιο των πολιτικών εμμονών και των ιδεολογικών αγκυλώσεων που σημάδεψαν και το προηγούμενο, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ανασάνουν ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία. Τώρα περισσότερο παρά ποτέ, είναι αναγκαία η επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος που οδήγησε τη χώρα στο απόλυτο αδιέξοδο και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή».

 

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι στόχος της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων που ορίζει το μνημόνιο.

 

«Ο λαός έχει πλέον αρκετή πείρα για να αντιληφθεί ότι τα πρόσωπα αλλάζουν με σκοπό να προχωρήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο η ίδια αντιλαϊκή πολιτική και ότι οι ανασχηματισμοί αντιλαϊκών κυβερνήσεων δε μπορούν να αποτελέσουν την πραγματική ελπίδα για τη ζωή και το μέλλον του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.