Την πλειοψηφία των 180 βουλευτών επιχειρεί να διαμορφώσει το Μαξίμου

Ξεκάθαρο μήνυμα στους νέους υπουργούς πως πρέπει να κινηθούν με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2016 έστειλαν στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τη νέα του σύνθεση, τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η συζήτηση για το εάν ο ανασχηματισμός είναι ή όχι εκλογικός ενοχλεί το Μέγαρο Μαξίμου αφού εκτιμάται πως το παρατεταμένο κλίμα εκλογολογίας κάθε άλλο παρά βοηθά την κυβέρνηση, την ώρα που επιχειρείται η επανεκκίνησή της.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το μόνο εμπόδιο για την κυβέρνηση, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο να το ξεπεράσει αποδυναμώνοντας την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και, παράλληλα, ρίχνοντας γέφυρες προς ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητους βουλευτές. 
 

Ήδη, κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση είναι ενισχυμένη, καταγράφοντας μια πλειοψηφία 155 βουλευτών -από 152- με την προσθήκη του Ανδρέα Λοβέρδου, του Χρήστου Αηδόνη, αλλά και του Δημήτρη Μπριάννη, ο οποίος θα καταλάβει στο τέλος Αυγούστου τη γαλάζια έδρα στη Φθιώτιδα που χηρεύει λόγω της εκλογής του διαγραφέντος Νίκου Σταυρογιάννη στη δημαρχία Λαμίας. 

Κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια και οι απαιτούμενες τρεις ψηφοφορίες για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια θα διεξαχθούν στο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2015 -περίοδος που οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας μπορεί να έχουν διαμορφώσει και νέο πολιτικό σκηνικό.

Σε δηλώσεις της την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη τόνισε πως εθνικό καθήκον και συμφέρον είναι να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Παράλληλα χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Μελά ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση στην προεδρική εκλογή.

Μιλώντας την Τρίτη στον Σκάι, ο κ. Μελάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες. «Κάποια στιγμή οι πρόεδροι των κομμάτων θα πρέπει να πάψουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους και να διαγράφουν όσους διαφωνούν, και οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά.