Η ΕΣΕΕ καλεί τη Διοικήτρια του ΟΑΕΕ να παραιτηθεί

Απάντηση σε υψηλούς τόνους έδωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε σχόλια της Διοικητού του ΟΑΕΕ κ. Γεωργίας Κωτίδου αναφορικά με δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ασφαλισμένους τους Οργανισμού, αλλά και σχετικά με την είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών.

 

H ΕΣΕΕ στην επιστολή της εκφράζει μεταξύ άλλων την πλήρη αντίθεσή της στην πολιτική του Οργανισμού και ειδικά για το γεγονός ότι η Διοίκηση του ΟΑΕΕ δεν εφαρμόζει αποφάσεις των υπηρεσιών του ταμείου και καταφεύγει εναντίον ασφαλισμένων στα Δικαστήρια.

 

Επικριτική είναι η Συνομοσπονδία και για το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σημειώνοντας πως τα πρώτα ειδοποιητήρια άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση των οφειλών τους.

 

«Για εσάς είναι παράπλευρη απώλεια το γεγονός ότι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 440.000 «ασυνεπών» ασφαλισμένων εμπόρων και λοιπών επαγγελματιών, έχει αποστερήσει αυτούς και τις οικογένειές τους από κάθε δικαίωμα στην ασφάλιση – περίθαλψη και στη σύνταξη; Ή είναι τυχαίο ότι από τους 440.000 οφειλέτες, μόλις 50.516 (δηλ. το 11,4% συνόλου) έχουν συμφωνήσει -μέχρι και τις 23 Μαΐου του 2014 – σε κάποια ρύθμιση («νέα αρχή», «πάγια ρύθμιση»), ρυθμίζοντας ποσά ύψους μόλις 466 εκατ. ευρώ (από τα 5,5 δισ. των εκτιμώμενων οφειλών);», σημειώνεται στην επιστολή.

 

Στο σημείο αυτό η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητά διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ, την κεφαλαιοποίηση και το πάγωμα των οφειλών άνω των 20.000 ευρώ, την άμεση επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών εισφορών με δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης και την μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο κατά την συνταξιοδότηση.

 

«Η ΕΣΕΕ δεν θα συνεχίσει για πολύ να είναι στη διάθεση της διοίκησής σας, καθώς θεωρούμε κρίσιμο να αντικατασταθεί η μεταξύ μας επιστολογραφία με πραγματική συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων που θα απαντούν στα κρίσιμα θέματα των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του Οργανισμού. Σας συμβουλεύουμε εάν δεν «ανασχηματιστείτε», καλά θα κάνετε να παραιτηθείτε, αλλιώς θα ζητήσουμε επισήμως να αντικατασταθείτε», καταλήγει η επιστολή.