Σ.Βούλτεψη: Η επιστολή Σαμαρά στην τρόικα ήταν για το κοινωνικό μέρισμα

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολή του πρωθυπουργού προς την τρόικα, στην οποία δηλώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα εφόσον χρειαστεί. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ.Βούλτεψη επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής, επισημαίνοντας ότι συνόδευε την απόφαση της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Μιλώντας στο Μega το πρωί της Πέμπτης, η Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι «είναι γνωστή η επιστολή» και υπογράμμισε ότι συνόδευε την απόφαση της κυβέρνησης για τη διανομή ποσοστού από το πλεόνασμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας ισχυριζόταν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και μνημόνια, προς την τρόικα εμφανιζόταν έτοιμη να υπογράψει νέα. Ως εκ τούτου, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, αλλά και όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο είναι προς επικοινωνιακή κατανάλωση.

Την επιστολή προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με ημερομηνία 14 Μαΐου 2014, έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Αυγή. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν διέψευσε την ύπαρξη της επιστολής, λέγοντας πως «η πρωτότυπη επίμαχη επιστολή φέρει ημερομηνία 15 Απριλίου 2014», ενώ συνέδεσε την επιστολή με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Η Σ.Βούλτεψη κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για διασπορά ψευδών ειδήσεων και εκστρατεία παραπληροφόρησης και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «ο λαός γνωρίζει πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο σκοπό της, που δεν είναι άλλος από την τελική έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε δίνοντας το link της επιστολής (με ημερομηνία 14 Μαΐου) που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ και ρωτά γιατί δημοσιεύθηκε από το ΔΝΤ την Τρίτη και όχι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αυγή: Δύο οι επιστολές

Στο φύλλο της Πέμπτης η εφημερίδα Αυγή επανέρχεται στο θέμα, σημειώνοντας ότι η δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη αποκαλύπτει την ύπαρξη όχι μόνο μίας, αλλά δύο επιστολών: η πρώτη με ημερομηνία 15 Απριλίου 2014 και η δεύτερη με ημερομηνία 14 Μαΐου 2014. 

Η εφημερίδα παρουσιάζει τις δύο επιστολές, σχολιάζοντας ότι δεν έχουν ταυτόσημο, αλλά συναφές περιεχόμενο. Η διαφοροποίηση, όπως επισημαίνει η Αυγή, είναι στις τελευταίες παραγράφους: στην επιστολή της 15ης Απριλίου δεν γίνεται αναφορά στη πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, διαβεβαίωση που δίνεται στην επιστολή της 14ης Μαΐου.

 

Η επιστολή της 14ης Μαΐου δημοσιεύεται αυτούσια στην εφημερίδα. Το επίμαχο απόσπασμα αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που παρατίθενται στο συνημμένο Μνημόνιο είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα μέτρα που μπορεί να είναι τα πλέον πρόσφορα για το σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Θα διαβουλευτούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πριν από την υιοθέτηση τυχόν τέτοιων ενεργειών που περιέχονται στα Μνημόνια και σε συμφωνία με τις πολιτικές που προβλέπει το Ταμείο σε παρόμοιες διαβουλεύσεις».

Το απόσπασμα είναι από την επιστολή που απευθύνεται στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ. «Αντίγραφο της επιστολής θα σταλεί στους κ. Ντάισελμπλουμ, Κάλλας και Ντράγκι» καταλήγει η επιστολή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, και οι δύο επιστολές έχουν κοινούς συντάκτες (Αντ.Σαμαράς, Γ.Στουρνάρας, Γ.Προβόπουλος) και κοινούς αποδέκτες (Κρ.Λαγκάρντ, Γ.Ντάισελμπλουμ, Μ.Ντράγκι, Σ.Κάλλας).