Διαφωνία Λοβέρδου – Μητσοτάκη για τον αριθμό των «διαθέσιμων» στα ΑΕΙ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχαν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τις επικείμενες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, τον αριθμό των οποίων επιθυμεί να μειώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν από το υπουργείο Παιδείας επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, τα δυο υπουργεία είχαν συμφωνήσει, μετά από διαπραγματεύσεις με τα πανεπιστήμια, να τεθούν στο πρόγραμμα της δια-ιδρυματικής κινητικότητας 883 υπάλληλοι από τους 1.036 που μπήκαν σε διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ. 

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι μόνο 500 υπάλληλοι θα ενταχθούν στο μέτρο και ουσιαστικά θα αποφύγουν την οριστική απόλυσή τους.

Με την απόφαση αυτή δεν συμφωνεί ο νέος υπουργός Παιδείας, που πλέον πιέζει για μικρότερο αριθμό απολύσεων, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην απόλυση 536 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

Η διαφωνία ξεκίνησε την Τετάρτη, καθώς το αρμόδιο Τριμελές Συμβούλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να διατεθούν 883 θέσεις για την κινητικότητα των 1.036 διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ πανεπιστημίων που είναι σε διαθεσιμότητα και επέμενε να διατεθούν 500 θέσεις.

Το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης ήταν έτοιμο να εκδώσει πρόσκληση για την τοποθέτηση τους, αλλά όλα «πάγωσαν» όταν ο κ. Λοβέρδος παρενέβη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητώντας να υιοθετηθεί η πρόταση του για λιγότερες απολύσεις.