«Μην τους δίνετε χρήματα, δώστε τους την προσοχή σας»

«Μην τους δίνετε χρήματα, δώστε τους την προσοχή σας» προτρέπουν τον κόσμο, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι όταν δίνουμε χρήματα, συντηρούμε το φαινόμενο.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το 2013, στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν παραπάνω από 400 παιδιά στο δρόμο ζητιανεύοντας μόνα ή με συνοδεία, πουλώντας χαρτομάντιλα, παίζοντας μουσικά όργανα, μαζεύοντας παλιά σίδερα και ρούχα από τα σκουπίδια και τέλος καθαρίζοντας τζάμια αυτοκινήτων στα φανάρια.

 

«Τα παιδιά αυτά εργάζονται συνεχώς από 6 έως και 12 ώρες την ημέρα για να καταφέρουν να μαζέψουν το «μεροκάματο» που τους ζητάνε οι κηδεμόνες. Όταν μάλιστα έρχονται στις εκδηλώσεις μας, κοιτάνε μονίμως το ρολόι γιατί δεν θέλουν να χάσουν χρόνο από την εργασία τους ενώ είναι πιο χαλαρά όταν έχουν ήδη βγάλει χρήματα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μόνικα Πρίφτι από την ομάδα κοινωνικής εργασίας στο δρόμο της «Άρσις».

 

Δίνοντας συμβουλές σε όσους ευαισθητοποιούνται βλέποντας τα παιδιά στο δρόμο, σημειώνει ότι σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου ανήλικου, πρέπει να ενημερώνονται υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα όπως η εισαγγελία ανηλίκων, η «Άρσις» (2310227311) ή η «PRAKSIS» (2310556145).

 

«Εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι νερό και καπέλα, γάντια, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά, όχι όμως να δώσει χρήματα» δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Πρίφτι.

 

Για τη σημερινή ημέρα, η «PRAKSIS» και η «Άρσις», διοργανώνουν εκδηλώσεις μέχρι τις 8 το βράδυ στον Κήπο των Γλυπτών, στη Νέα Παραλία όπου παιδιά όλων των ηλικιών θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν και να παρακολουθήσουν δημιουργικά εργαστήρια, Yoga για παιδιά και αφήγηση παραμυθιού, μουσικό-κινητικό δρώμενο από την ομάδα Τρίλιες, ζωγραφική στο πρόσωπο από τη «Μπουρμπουλήθρα», ζωντανή μουσική από τον Joey και τους «Ξεκούρδιστους» και εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού από την Μ.Κ.Ο. Αντιγόνη.