Σπέρνουν τον πανικό οι τζιχαντιστές στο Ιράκ – Απειλούν και την Βαγδάτη

Ελεύθεροι αφέθηκαν ορισμένοι από τους Τούρκους που κρατούνται όμηροι στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε που συνεχίζουν την προέλασή τους και απειλούν με επιθέσεις στην Βαγδάτη, ενώ δημοσιοποιούν βίντεο με αιχμάλωτους Ιρακινούς στρατιώτες.

Οι απελευθερωθέντες είναι 31 οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι κρατούνταν τις δύο τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk και την ανακοίνωση μιας συνδικαλιστικής ένωσης.

 

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την τουρκική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων αυτών. Αν αληθεύει η πληροφορία αυτή για την απελευθέρωση των οδηγών φορτηγών, αυτή την στιγμή εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τους Ιρακινούς μαχητές σχεδόν 50 μέλη του διπλωματικού προσωπικού του τουρκικού προξενείου της Μοσούλης.

 

Η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών ανταρτών στο Ιράκ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδεικνύει την “πλήρη” αποτυχία της αμερικανικής και της βρετανικής επέμβασης στο Ιράκ, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

 

“Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δείχνει την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν πρώτα από όλους οι ΗΠΑ και η Βρετανία και της οποίας έχασαν οριστικά τον έλεγχο”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

 

“Τίθεται εν αμφιβόλω η ενότητα του Ιράκ”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί “γι’αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ”.

 

Κατά την προέλασή τους, οι σουνίτες αντάρτες οι οποίοι κατέλαβαν αυτήν την εβδομάδα την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, προήλασαν χθες στην πόλη Μπαϊτζί, στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, πυρπολώντας το δικαστήριο της πόλης και το αστυνομικό τμήμα.

 

Το διυλιστήριο παραμένει ωστόσο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του ιρακινού υπουργού Πετρελαίου Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

 

Το Ιράκ δεν εισάγει καύσιμα και τα αποθέματα βενζίνης και ντίζελ είναι ασφαλή, σημείωσε επίσης ο Λουάιμπι.

 

“Το διυλιστήριο του Μπαϊτζί φυλάσσεται πλήρως από τις ειδικές δυνάμεις και λειτουργεί κανονικά τώρα”, συμπλήρωσε εξάλλου και ένας αξιωματούχος του διυλιστηρίου.

 

Αξιωματούχοι της ασφάλειας δήλωσαν παράλληλα ότι επιπλέον ειδικές δυνάμεις εστάλησαν για να φρουρήσουν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Μπαϊτζί χθες, στις οποίες εκτός του διυλιστηρίου περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος σταθμός παραγωγής ενέργειας.

 

Την ίδια ώρα ο υπουργός ο οποίος είναι αρμόδιος για τους πεσμεργκά, τις δυνάμεις ασφαλείας του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, διέφυγε σήμερα επίθεσης που είχε στόχο την αυτοκινητοπομπή του στην επαρχία του Κιρκούκ, δήλωσε Κούρδος αξιωματικός.

 

Ο Τζαάφαρ Μουστάφα είχε μόλις επιθεωρήσει κουρδικές μονάδες νοτιοδυτικά της πόλης του Κιρκούκ όταν σημειώθηκε η έκρηξη αυτή, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός μέλους των Πεσμεργκά, διευκρίνισε ο στρατηγός Σίρκο Ραούφ.

 

Οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ανέλαβαν σήμερα τον έλεγχο του Κιρκούκ και των περιχώρων του προκειμένου να τα προστατεύσουν από πιθανή επίθεση των σουνιτών ανταρτών οι οποίοι προελαύνουν στην χώρα.

 

Την ίδια ώρα και ενώ συνεχίζεται η προέλαση του ΙΚΙΛ, το ιρακινό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί σήμερα, λόγω έλλειψης απαρτίας, ώστε να ψηφίσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην χώρα.

 

“Το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα λόγω έλλειψης απαρτίας”, δήλωσε ο βουλευτής Άμαρ Τοχμέ.

 

Για να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή συνεδρίαση του κοινοβουλίου χρειαζόταν να είναι παρόντες 165 βουλευτές, ενώ αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί ήταν 128, διευκρίνισε.

 

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι και το γραφείο του προέδρου της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί είχαν καταθέσει χθες κοινό αίτημα στο κοινοβούλιο για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα, λόγω της προέλασης του ΙΚΙΛ.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς που μποϊκοτάρισαν την σημερινή συνεδρίαση προέρχονται από παρατάξεις σουνιτών και Κούρδων, οι οποίες αντιτίθενται στο να δοθούν έκτακτες εξουσίες στον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ.

 

Η ματαίωση αυτής της συνεδρίασης δείχνει τις δυσλειτουργίες του ιρακινού κοινοβουλίου, το οποίο έχει ψηφίσει πολύ λίγα σημαντικά νομοθετήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα μέλη του δεν δείχνουν μεγάλη προσήλωση στο έργο του.

 

Η ισλαμιστική οργάνωση που από την Τρίτη έχει θέσει υπό τον έλεγχό της την Μοσούλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή, όπως και περιοχών των γειτονικών επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, προελαύνει τώρα προς την Βαγδάτη. Μάχες φέρεται να διεξάγονται στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας.

 

«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να πέσει η Βαγδάτη, είναι ντροπιαστικό, γιατί αν πέσει, τότε θα αρχίσει η προέλαση προς νότο. Η απειλή προς την Βαγδάτη και στην συνέχεια προς τον νότο θα απειλούσε τις πετρελαϊκές προμήθειες και τα πράγματα θα γινόταν πολύ πιο σοβαρά» επισημαίνει διπλωματικός συντάκτης του Sky News.