Πόλεμος Μέρκελ-Κάμερον για την εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν

Ο πόλεμος των δηλώσεων γύρω από την εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλά κρατεί. Εντονα ενοχλημένη εμφανίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από την κατηγορία που διατύπωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ότι η υποψηφιότητα Γιούνκερ δεν εγκρίθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και ότι μια συμμαχία κομμάτων προσπαθεί «να παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ από την πίσω πόρτα».

Ο Κάμερον απεύθυνε μια άμεση έκκληση στους ψηφοφόρους στη Γερμανία, στη Γαλλία, και στην Ιρλανδία να ακυρώσουν την υποψηφιότητα του Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χλεύασε μάλιστα τον ισχυρισμό ότι ο Γιούνκερ- που έχει προταθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- είχε επιλεγεί για την θέση αυτή βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του περασμένο μήνα.

 

Στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος Τύπου της Άγγελα Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Δεδομένου ότι η καγκελάριος συμμετείχε στο Δουβλίνο στη διαδικασία επιλογής του επικεφαλής υποψηφίου υπό την ιδιότητά της επικεφαλής ενός πολιτικού κόμματος, σίγουρα δεν παραβίασε τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, ο Κάμερον απέρριψε το επιχείρημα ότι το να δοθεί το χρίσμα του επικεφαλής υποψηφίου στον Γιούνκερ πριν από την ψηφοφορία των κομμάτων που νίκησαν στις εκλογές σήμαινε ότι μπορεί να έχει αξίωση να οριστεί πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το χαρακτήρισε μάλιστα μια «διαδικασία που εφευρέθηκε».

 

Ο Κάμερον επέμεινε ότι το δικαίωμα να προτείνει κανείς έναν πρόεδρο για την Επιτροπή ανήκει στους ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ένωσης.

 

«Κάθε μία από τις πολιτικές ομάδες πρότεινε “επικεφαλής υποψηφίους” κατά τη διάρκεια των εκλογών και σύναψε στο παρασκήνιο μια συμφωνία προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους μετά τις εκλογές για τη στήριξη του επικεφαλής υποψηφίου του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες» κατήγγειλε ο ίδιος.

 

«Αυτή η ιδέα ποτέ δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών. Και ποτέ δεν επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλια» υποστήριξε ο ίδιος, ενώ τη χαρακτήρισε «μια αρπαγή εξουσίας από την πίσω πόρτα».

 

«Δεν πρόκειται για μια επίθεση εναντίον του Γιούνκερ, ενός έμπειρου πολιτικού προσώπου της Ευρώπης, να υποστηρίξουμε ότι όλο αυτό δεν έχει νόημα» έγραψε επίσης.