Επίσημη πρώτη ως υπουργός Οικονομικών θα έχει ο Γκίκας Χαρδούβελης στο Κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης

Επίσημη πρώτη ως υπουργός Οικονομικών θα έχει ο Γκίκας Χαρδούβελης την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup και ενώ βρίσκονται έως σήμερα σε εκκρεμότητα τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο αλλά και η λίστα με τα υπόλοιπα δώδεκα προαπαιτούμενα για την ισόποση δόση του Ιουλίου.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, με δεδομένο ότι στις 8 Ιουλίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, η τρόικα στην Αθήνα για δεκαήμερες διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, προπαρασκευαστικές της μεγάλης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Τα ανοικτά «μέτωπα» είναι πολλά, με κρίσιμο σταθμό την κάλυψη υψηλών δανεικών υποχρεώσεων 7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, την πιθανότητα νέας ομολογιακής έκδοσης του Δημοσίου τριετών ή επταετών ομολόγων έως το τέλος του έτους, την επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό 2015-2016 και το χρηματοδοτικό κενό που ξεκινά στο ελληνικό πρόγραμμα από τα μέσα του 2015, αλλά και την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού με δεδομένη τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να αποσπάσει την έγκριση της τρόικας για πακέτο φορο-ελαφρύνσεων.

 

Το κυρίως «μενού», ωστόσο, είναι η διασφάλιση της βέλτιστης δυνατής λύσης για το ελληνικό χρέος, με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή, παρασκηνιακά με το τρίγωνο Βρυξελλών – Βερολίνου και Ουάσιγκτον, ενόψει των δύσκολων διαβουλεύσεων του φθινοπώρου.