Ενδείξεις ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που δέχτηκαν επίθεση ενώ ερευνούσαν τις καταγγελίες για επιθέσεις με αέριο χλωρίου στη Συρία, τον περασμένο μήνα βρήκαν πληροφορίες που αφήνουν να εννοηθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν πράγματι τέτοιου είδους χημικά όπλα.

Ο ΟΑΧΟ, που επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανέφερε ότι οι επιθεωρητές, μολονότι αναγκάστηκαν να διακόψουν την αποστολή τους μετά την επίθεση, διαθέτουν πληροφορίες με βάση τις οποίες φαίνεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων τύπου αερίου χλωρίου.

 

“Παρά το σοβαρό επεισόδιο που απέτρεψε τη διερευνητική αποστολή να επισκεφθεί το πεδίο, η ομάδα ήταν σε θέση να προετοιμάσει μια προκαταρκτική έκθεση”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΧΟ.

 

Σύμφωνα πάντα με τον Οργανισμό, οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ερευνητές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη Συρία έγινε χρήση τοξικών χημικών ουσιών, κυρίως παραγόντων που ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα.

 

Οι επιθεωρητές της κοινής αποστολής του ΟΑΧΟ και του ΟΗΕ μετέβαιναν στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, για να ερευνήσουν μια καταγγελία περί επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων με χημικές ουσίες, όταν η αυτοκινητοπομπή τους δέχτηκε επίθεση. Κανένα μέλος της αποστολής δεν τραυματίστηκε στην επίθεση αυτή, για την οποία η συριακή κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στους αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Πέρσι το φθινόπωρο ο Άσαντ συμφώνησε να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας αφού εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν σε ένα προάστιο κοντά στη Δαμασκό.