Ρωσία: Κατηγορεί το Κίεβο για κακή συντήρηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου

H Gazprom κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για κακή συντήρηση του δικτύου των αγωγών μέσω των οποίων μεταφέρεται το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στον κύριο αγωγό που τροφοδοτεί την Ευρώπη. 

“Κάνουμε αρκετές επενδύσεις για την συντήρηση του δικού μας δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το ουκρανικό δίκτυο. Οι αγωγοί είναι παλιοί και, κατά συνέπεια, συμβαίνουν ατυχήματα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της Gazprom Βιτάλι Μαρκέλοφ. 
 

“Δεν είναι το πρώτο περιστατικό που σημειώνεται στο ουκρανικό σύστημα διανομής και πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλα, διότι το δίκτυο χρειάζεται συντήρηση”, πρόθεσε. 
 

Η έκρηξη σημειώθηκε χθες στον αγωγό Ουρενγκόι-Πομάρι-Ουζγκορόντ και το Κίεβο θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια για να πλήξει την αξιοπιστία της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή. 

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι η έκρηξη στον κύριο ουκρανικό αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη προκλήθηκε από βόμβα. 

“Διαπιστώνουμε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από τσιμεντένιο στήριγμα του αγωγού και σημειώθηκαν δύο εκρήξεις”, ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. 
 

Στέλεχος της Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι η ροή του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη παραμένει σταθερή μετά τη χθεσινή έκρηξη σε ουκρανικό αγωγό. 
 

Η Gazprom διέκοψε την τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο την Δευτέρα εφαρμόζοντας σύστημα προπληρωμής, αφού το Κίεβο δεν αποπλήρωσε το χρέος του για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Μόσχα. 
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ