ΣτΕ: Νόμιμη η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη, η υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου του 2010, η οποία καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων,

Με την επίμαχη υπουργική απόφαση, αλλά και το νόμο 3868/2010, «καθιερώνεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο ΕΣΥ με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου.

 

Παράλληλα, καθορίζεται η δαπάνη για τις ιατρικές επισκέψεις, τα χειρουργεία και τις άλλες επεμβατικές πράξεις που πραγματοποιούνται κατά την λειτουργία των νοσοκομείων μετά το ωράριο, ενώ καθορίζεται και η πρόσθετη αμοιβή των γιατρών.

 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 2113/2014 απόφασή της, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση, ότι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν θίγουν το υφιστάμενο σύστημα των γενικών εφημεριών των νοσοκομείων.

 

Ακόμη, αναφέρει η Ολομέλεια, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νόμου 3868/2010, η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων αποβλέπει στην ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας και στην αναζωογόνηση του ΕΣΥ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ