Ομπάμα και Ολάντ απειλούν με νέες κυρώσεις τη Ρωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία και τις ανησυχητικές πληροφορίες για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα. Θα ληφθούν «νέα μέτρα εναντίον της Ρωσίας» αν κλιμακωθεί η κρίση, ήταν το μήνυμα που έστειλαν στη Μόσχα.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους που ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο «ανακοίνωσε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων και κήρυξε μονομερή εκεχειρία για μία εβδομάδα», Ομπάμα και Ολάντ εκτίμησαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει «τώρα να ζητήσει το συντομότερο δυνατό από τις ένοπλες ομάδες των αυτονομιστών (στην ανατολική Ουκρανία) να τερματίσουν τη στρατιωτική δράση τους».

 

Οι δύο ηγέτες ζήτησαν επίσης από τον Πούτιν «να εμποδίσει τη μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία και να ενισχύσει τους ελέγχους στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα».

 

«Με αυτό τον τρόπο θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αποκλιμάκωση στο πεδίο και για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, νέα μέτρα θα υιοθετηθούν εναντίον της Ρωσίας», προειδοποίησαν ο Ομπάμα και ο Ολάντ.