Παρίσι: Και οι σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν Γιούνκερ για πρόεδρο της Κομισιόν

Ολοένα και πιο απομονωμένος φαίνεται να είναι ο Κάμερον στην προσπάθειά του να βγάλει εκτός κούρσας για την κεφαλή της Κομισιόν, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιούν άτυπη συνάντηση στο Παρίσι συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, με «ανταλλάγματα», ενώ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του υποστηρίζει ότι η επιλογή Γιούνκερ «δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Ο Φάιμαν είναι σοσιαλδημοκράτης αλλά έχει στηρίξει ανοιχτά τον συντηρητικό Γιούνκερ για το ανώτατο αξίωμα στην Κομισιόν επειδή τα κεντροδεξιά κόμματα ήλθαν πρώτα στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

 

“(Η επιλογή) Γιούνκερ δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Kleine Zeitung που δημοσιεύεται σήμερα ο Φάιμαν. Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Κάμερον να μην εκλεγεί ο Γιούνκερ, ο ίδιος είπε στην εφημερίδα ότι “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα άτομο να μας υπαγορεύει τα πάντα”.

 

Η Βρετανία επιχειρεί να καθυστερήσει την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, επιδιώκοντας περαιτέρω συνομιλίες για την επιλογή ενός άλλου προσώπου αντί του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Γιούνκερ.

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εκλέγεται από μία “ειδική πλειοψηφία”, αφού οι μεγαλύτερες χώρες έχουν περισότερες ψήφους από τις μικρότερες.

 

Χωρίς την υποστήριξη μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία, ο Κάμερον θα χρειαστεί την υποστήριξη ορισμένων μικρότερων χωρών, που αντιστοιχούν στο 38% περίπου του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να το επιτύχει.

 

Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι και οι σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κυβερνήσεων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιούν μία “άτυπη συνάντηση” στο Παρίσι συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

 

Τόνισαν ωστόσο ότι αναμένουν άλλα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ να δοθούν στους συμμάχους του κόμματός τους, όπως δήλωσε σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας ,Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

 

“Οι σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις ευρωεκλογές και ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά αναμένουμε άλλα αξιώματα να δοθούν στους σοσιαλδημοκράτες”, είπε στους δημοσιογράφους ο Γκάμπριελ.

 

“Ο Μάρτιν Σουλτς (σ.σ πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και νυν πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών, επίσης υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν) είχε τη στήριξη όλων εδώ…για τη θέση του προέδρου των Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.

 

Όπως είπε ο Γκάμπριελ, οι σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να τροποποιηθούν οι κανονισμοί της ΕΕ που μειώνουν τα δημόσια ελλείμματα, αλλά αυτοί θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευελιξία ώστε να προωθούν την ανάπτυξη.