Ρωσία: Το ειρηνευτικό σχέδιο Ποροσένκο δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου

Το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσιάσθηκε από τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο δεν πρέπει να έχει “χαρακτήρα τελεσιγράφου” για τους φιλορώσους αυτονομιστές και δεν θα είναι “βιώσιμο” και “ρεαλιστικό” χωρίς διάλογο, θεωρεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπωςανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

“Το ειρηνευτικό σχέδιο του κ. Ποροσένκο δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου για τους αυτονομιστές…εάν δεν συνοδευτεί από συγκεκριμένα βήματα για την έναρξη διαλόγου, δεν θα είναι βιώσιμο, ούτε ρεαλιστικό”, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει την απόφαση του Ουκρανού προέδρου για μονομερή κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φιλορώσους ενόπλους να καταθέσουν τα όπλα.

 

“Η δυνατότητα που προσφέρεται με την κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και για την εξεύρεση πολιτικού συμβιβασμού ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία”, δηλώνει ο πρόεδρος της Ρωσίας.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο μοιάζει με τελεσίγραφο και ότι έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συζήτησε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατά τη συνομιλία που είχε στην Νορμανδία με τον Ρώσο ομόλογό του.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε χθες ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει μονομερή κατάπαυση του πυρός μίας εβδομάδας, τον αφοπλισμό των φιλορώσων αυτονομιστών και τη δημιουργία ‘διαδρόμου” για την αποχώρηση των ρώσων και ουκρανών μισθοφόρων.

 

Ωστόσο, παρά την κήρυξη της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός, οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν και σήμερα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Σλαβιάνσκ, όπου οι δυνάμεις των αυτονομιστών απέρριψαν την εκεχειρία.

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε ως “απαράδεκτο” το χθεσινό περιστατικό κατά το οποίο σφαίρα από το ουκρανικό έδαφος τραυμάτισε τελωνειακό υπάλληλο σε ρωσικό συνοριακό φυλάκιο.

 

Ο ρώσος πρόεδρος “κάλεσε τις δύο εμπόλεμες πλευρές να τερματίσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, καταλήγει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.