Ποροσένκο καλεί Μέρκελ για βοήθεια

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να τον βοηθήσει στη διευθέτηση της σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

 

“Η εμπλοκή της Ανγκελα Μέρκελ και άλλων ξένων ηγετών είναι κρίσιμη για τη διεθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία”, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση, έπειτα από τηλεφωνική του επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο.

 

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές “παραβίασαν την εκεχειρία” στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ περισσότερες από είκοσι φορές από την εφαρμογή της.

 

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε στον ουκρανό πρόεδρο ότι υποστήρίζει το ειρηνευτικό του σχέδιο και δήλωσε έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την έναρξη πολυμερούς διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στη σύγκρουση πλευρών.

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι αναγκαία η τήρηση μίας “βιώσιμης εκεχειρίας” στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

 

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την γαλλική προεδρία.

 

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε στους συνομιλητές του ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί από μία “ντε φάκτο εκεχειρία”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

 

“Ο Πούτιν υποστήριξε την απόφαση του Π. Ποροσένκο να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο…Τονίσθηκε ότι οι προθέσεις που εκφράσθηκαν από τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους πρέπει να υποστηριχθούν από μία πραγματική εκεχειρία”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο επικαλούμενο την απομαγνητοφώνηση της τριμερούς τηλεφωνικής συνομιλίας.

 

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν θα παρουσιάσει σήμερα στο Λουξεμβούργο το ειρηνευτικό σχέδιο του Πέτρο Ποροσένκο στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Ο ουκρανός Πρόεδρος έχει κηρύξει από την Παρασκευή μονομερή εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ΄όλο το σαββατοκύριακο ανάμεσα στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και του φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

 

Συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τοπικούς αξιωματούχους της ανατολικής Ουκρανίας έχουν επανειλημμένως διεξαχθεί, όμως ποτέ με τη συμμετοχή των επικεφαλής της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ