Ιράκ: Στα χέρια τζιχαντιστών δεύτερος μεθοριακός σταθμός στα σύνορα με Συρία

Εξεγερμένοι σουνίτες στο Ιράκ κατέλαβαν δεύτερο σταθμό μεθοριακής διέλευσης στα σύνορα με τη Συρία, όπως δήλωσαν αξιωματικοί του στρατού, ενώ το Κουβέιτ απέσυρε τον πρεσβευτή του από το Ιράκ για λόγους ασφαλείας.

Ο μεθοριακός σταθμός Αλ-Ουαλίντ κατελήφθη και οι δυνάμεις ασφαλείας που τον φρουρούσαν, αναδιπλώθηκαν σε μια θέση στα ιορδανικά σύνορα.

Οι εξεγερμένοι είχαν καταλάβει την Τρίτη το μεθοριακό σταθμό Αλ-Κάιμ.

Ο τρίτος συνοριακός σταθμός, αυτός της Ράμπια, εγκαταλείφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ιρακινές δυνάμεις στη διάρκεια επίθεσης των τζιχαντιστών στην επαρχία Νινευή. Αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η κατάληψη του Αλ-Ουαλίντ θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να μεταφέρουν ανθρώπους και όπλα από τη Συρία, όπου δραστηριοποιούνται πολύ.

Οι τζιχαντιστές προχωρούν διαρκώς σε νέες καταλήψεις από την αρχή της επίθεσης που διεξάγουν στο Ιράκ από τις 9 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον πενήντα κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε επίθεση ανταρτών εναντίον της αυτοκινητοπομπής με την οποία μεταφέρονταν στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Άλλες αναφορές στο BBC τοποθετούν στους 70 τον αριθμό των θυμάτων.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Χάλεντ Αλ-Τζαράλα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Είπαμε στον πρεσβευτή μας και τη διπλωματική ομάδα να φύγουν. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατάστασης της ασφάλειας στο Ιράκ. Όταν αισθανθούμε πως η κατάσταση έχει γίνει και πάλι σταθερή και ομαλή, θα επιστρέψουν».