Σε συναγερμό η Κύπρος ενόψει καύσωνα

Η Κύπρος ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού. Από σήμερα έως και την Κυριακή, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ το αίσθημα δυσφορίας θα επιτείνεται από τη σκόνη που έρχεται από την Αφρική.

 

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Κλεάνθη Νικολαΐδη, θερμές αέριες μάζες επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να ανεβαίνει σταδιακά. Σήμερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 39 βαθμούς, ενώ αύριο και το Σάββατο θα ξεπεράσει τους 40. Αυξημένα θα είναι, επίσης, τα ποσοστά υγρασίας στα παράλια.

 

Οι ιατρικές υπηρεσίες έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της κατάστασης με τον καύσωνα. Η γιατρός του υπουργείου Υγείας, Ιωάννα Γρηγορίου, συνέστησε αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, της άσκοπης διακίνησης και της βαρειάς σωματικής άσκησης. Επίσης, ελαφρύ ντύσιμο, χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού, χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού και πολλά ντους. Τόνισε δε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες.