Τσιμπημένοι έως και 11% οι λογαριασμοί ρεύματος -Θερινό ηλεκτροσόκ στα εξοχικά

Αντιμέτωπα με αυξήσεις 11% στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ θα βρεθούν από την 1η Ιουλίου περισσότεροι από 1,2 εκατ. καταναλωτές με εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες, οι οποίοι σήμερα ανήκουν στη χαμηλή κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο.

 

Παρουσίαση των επερχόμενων αλλαγών στα τιμολόγια έγινε την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και τα οριστικά ποσοστά θα αποφασιστούν από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν σχετικής έγκρισης που αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η έγκριση της Κομισιόν, στην οποία το υπουργείο απέστειλε προ ημερών τις προτάσεις της ΔΕΗ, είναι απαραίτητη προκειμένου να ισχύουν τα νέα τιμολόγια καθώς οι αλλαγές στην κλίμακα έως 800 κιλοβατώρες συνιστούν υποχρέωση του Μνημονίου.

 

Σήμερα στη χαμηλή κατηγορία τιμολογίων 0-800 κιλοβατώρες (KWh) ανήκουν περίπου 2,3 εκατ. οικιακοί καταναλωτές. Από αυτούς, τουλάχιστον 1,2 εκατ. καταναλωτές είναι κάτοχοι εξοχικών, δεύτερων και τρίτων κατοικιών. Από την 1η Ιουλίου και μετά αυτή η χαμηλή κατηγορία καταργείται και ενοποιείται με την αμέσως επόμενη, από 801 έως 2.000 KWh. Δημιουργείται έτσι μια νέα κατηγορία, από 0 έως 2.000 KWh.

 

Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

 

Τα τουλάχιστον 1,2 εκατ. εξοχικά και οι δεύτερες κατοικίες που θα μεταφερθούν σε αυτή τη νέα κατηγορία, θα επιβαρυνθούν με αύξηση γύρω στο 11% επί του συνόλου του λογαριασμού τους.
Χρηματικά η αύξηση θα είναι μικρή.

Τα εξοχικά καταναλώνουν λίγο ρεύμα δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες τους τα κατοικούν μόνο για ένα συγκεκριμένο διάστημα μέσα τον χρόνο (καλοκαίρι, γιορτές κ.ο.κ.). Εστω ένα εξοχικό με πολύ συχνή χρήση και κατανάλωση 750 κιλοβατώρες το τετράμηνο, το οποίο κάνει σήμερα λογαριασμό 60 ευρώ, θα επιβαρυνθεί 6-7 ευρώ. Σε ένα άλλο εξοχικό με χαμηλότερη κατανάλωση γύρω σης 400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ο λογαριασμός κινείται γύρω στα 30 ευρώ και η επιβάρυνση γύρω στα 3-4 ευρώ.

 

Οσες από τις υπόλοιπες περίπου 1,1 εκατ. καταναλώσεις αφορούν πρώτες κατοικίες και οι ιδιοκτήτες τους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει η ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), θα μπορούν να ενταχθούν κατόπιν αίτησης σε αυτό και δεν θα υποστούν την παραμικρή επιβάρυνση. Για τους καταναλωτές αυτούς, που για γραφειοκρατικούς ή άλλους λόγους δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Τέλος, όσοι από τους εναπομείναντες καταναλωτές της κατηγορίας 0-800 KWh έχουν πρώτες κατοικίες αλλά δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, θα μεταφερθούν επίσης στη νέα κατηγορία 0-2.000 KWh και θα υποστούν και εκείνοι τις αυξήσεις. Εκτιμάται πάντως ότι πρόκειται για περιορισμένο αριθμό καταναλωτών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικαλείται για τις αυξήσεις των τιμολογίων στα εξοχικά τη σχετική μνημονιακή υποχρέωση και το γεγονός ότι οι κάτοχοι τους απολαμβάνουν τα ίδια προνομιακά τιμολόγια με τα φτωχά νοικοκυριά απλώς και μόνο επειδή βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με αυτά εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσής τους. 

 

«Εχουμε καταφέρει το μικρομάγαζο και το κατάστημα της γειτονιάς να επιδοτούν τη δεύτερη και τρίτη κατοικία» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, υπονοώντας ότι οι εμπορικοί καταναλωτές πληρώνουν πολύ υψηλότερα τιμολόγια έναντι εκείνων σε εξοχικές κατοικίες. Για αυτό και στον αντίποδα των αυξήσεων στα εξοχικά έρχονται μειώσεις για περίπου 1,1 εκατ. μικρές εμπορικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως μικρά και μεσαία καταστήματα, σουπερμάρκετ, εργαστήρια, φούρνοι και άλλοι επαγγελματικοί χώροι, καθώς και για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών.
Ουσιαστικά αυξάνεται η τιμή του ρεύματος σε περισσότερους καταναλωτές αλλά με μικρές καταναλώσεις (εξοχικά) και παράλληλα μειώνεται η τιμή του σε λιγότερους καταναλωτές αλλά με μεγαλύτερες καταναλώσεις (εμπορικά).

Σε κάθε περίπτωση, με βάση και την υποχρέωση του Μνημονίου η ψαλίδα ανάμεσα στις χαμηλές και σης μεσαίες καταναλώσεις πρέπει να κλείσει. Με βάση τα τρέχοντα τιμολόγια, η χρέωση για την κατηγορία 0-800 KWh είναι 0,07793 ευρώ και για να φτάσει την τιμή της επόμενης κατηγορίας, 801-2.000 KWh που είναι 0,09460 ευρώ, πρέπει να αυξηθεί 21%. Τόσο θα αυξηθεί η χρέωση ενέργειας. Επί του συνολικού ωστόσο λογαριασμού η αύξηση θα είναι 11%.

 

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

 

Αυτά τα ποσοστά δεν είναι πάντως τα οριστικά. Το υπουργείο περιμένει την απάντηση για τα νέα τιμολόγια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, αφού οι αλλαγές αφορούν μνημονιακή υποχρέωση. Σημειωτέον ότι οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά, σε δόσεις.

Και αυτό καθώς το υπουργείο έχει ζητήσει και έχει πάρει από τις Βρυξέλλες παράταση μέχρι και τα τέλη του 2015 για τη ν πλήρη κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων.

Ετσι, τα αγροτικά τιμολόγια που αποτελούν ακόμη μία κατηγορία καταναλωτών οι οποίοι πληρώνουν κάτω από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, σε αυτή τη φάση δεν επηρεάζονται. Για αυτούς τους καταναλωτές οι αλλαγές θα βασιστούν σε ένα πρόγραμμα καταγραφής των χρηστών του επιδοτούμενου με ποσοστό έως και 40% αγροτικού τιμολογίου, αφού η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι πολύ λιγότεροι από όσους εμφανίζονται στους σημερινούς λογαριασμούς.

Με βάση το μητρώο αγροτικών καταναλώσεων που θα δημιουργηθεί, θα προχωρήσουν και τα αντίστοιχα μέτρα για τον εξορθολογισμό του τιμολογίου. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει, σύμφωνα με το υπουργείο, και η σταδιακή τοποθέτηση από του χρόνου των πρώτων έξυπνων μετρητών.

 

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ