Επισπεύδει η ΕΕ την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία λόγω Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να επεκτείνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία ήδη από την επόμενη εβδομάδα, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία περισσότερων προσώπων, αν οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία δεν δράσουν για να αποκλιμακωθεί η ένταση, δήλωσαν σήμερα ευρωπαίοι διπλωμάτες.

«Είναι πιθανό. Αν δεν υπάρξουν κινήσεις, οι χώρες μέλη (της ΕΕ) θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέες κυρώσεις την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ένας διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Δύο άλλοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις του.

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι αναμένουν από τους ουκρανούς αντάρτες να συμφωνήσουν ως τη Δευτέρα σε έναν μηχανισμό επιβεβαίωσης της εκεχειρίας και έλεγχου των συνόρων, να δεχθούν να επιστρέψουν τον έλεγχο τριών μεθοριακών σταθμών στις ουκρανικές αρχές, να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

 

Οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι πιθανό να εκτιμήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την προθεσμία της Δευτέρας και να αποφασίσουν αν χρειάζεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις, σημείωσαν διπλωμάτες.

 

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οποιαδήποτε άμεση απάντηση μάλλον θα αφορά το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων επιπλέον προσώπων και όχι την επιβολή πιο ευρέων οικονομικών μέτρων, κάτι που ενδέχεται να αποφασιστεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στα μέσα Ιουλίου.