Η Ελλάδα στρατηγική πύλη αερίου για την ΕΕ

Στρατηγική πύλη εισόδου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορει να αναδειχθεί η Ελλάδα οπως ανέφερε στο Athens Natural Gas Forum 2014, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου. Τόνισε μεταξυ άλλων οτι στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφαλείας και του εφοδιασμού η χώρα μας ενισχύει τις υποδομές της.

Ειδικοτερα, ενισχύεται η υλοποίηση ενεργειακών έργων ελληνικού ενδιαφερόντος όπως ο αγωγός Tap, ο αγωγός IGB και η αναβάθμιση Ρεβυθούσας. Ακομη, ο κ. Παπαγεωργίου προανήγγειλε την ολοκλήρωση εντός του Ιουλίου των εργασιών της επιτροπής για το ενεργειακό μείγμα της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Τελος ανέφερε οτι το υπουργείο εχει λάβει ολα τα μέτρα της για την αποφυγή μπλακ αουτ, ενω σε “πηγαδακι” υποστήριξε οτι το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ θα περάσει.

Ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία επανέφεραν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα να προτείνει τον κάθετο διάδρομο από τη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουγγαρία. Αυτός ο διάδρομος μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικός στο τέλος της δεκαετίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης ανέφερε ότι η εθνική ενεργειακή στρατηγική που χαράχτηκε πριν από χρόνια είχε τρεις πυλώνες: να καταστεί η χώρα κόμβος διαμετακόμισης, να επιτευχθεί διαφοροποίηση πηγών και να συμμετάσχει η Ελλάδα στην δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας στη ΝΑΕ. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις στρατηγικές αυτές, είπε, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν σε μόνιμη βάση οι τιμές είναι με τη δημιουργία κόμβου φυσικόυ αερίου που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Τέλος ο σύμβουλος για θέματα ενέργειας του πρωθυπουργού Σόλων Κασσίνης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται σε Κύπρο και Ελλαδα για υδρογονάνθρακες. Σημείωσε ότι πρόσφατα υπεγράφησαν οι τρεις παραχωρήσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού open door. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι, σήμερα και αύριο θα γινουν ανακοινωσεις για το νέο γύρο παραχωρήσεων στον οποίο στόχος είναι να προσελκυθούν μεγάλες εταιρείες καθώς οι περιοχές αφορούν σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.