Νέες συγκρούσεις στην Ουκρανία – 4 νεκροί

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην ανατολική Ουκρανία λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για τερματισμό της εκεχειρίας, η οποία τηρήθηκε μερικώς.

 

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Κιέβου να μην παρατείνει την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με φιλορώσους αυτονομιστές, δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί χωρίς “επιρροή από το εξωτερικό” και εξέφρασε την “βαθιά του λύπη”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Φωτογραφίζοντας, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, τις ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του: “Υπάρχει η αίσθηση ότι η αλλαγή στη στάση του Κιέβου… δεν θα μπορούσε να έχει συντελεστεί χωρίς επιρροή από το εξωτερικό, παρά τη θέση των μεγάλων χωρών μελών της ΕΕ”.

 

Τέσσερις νεκροί

 

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν όταν ένα λεωφορείο επλήγη από πυρά στην πόλη Κραματόρσκ, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση του Ντονέτσκ.

 

Ένας αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, ο Μιροσλάβ Ρουντένκο, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, ότι συγκρούσεις ξέσπασαν στα χωριά Κραματόρσκ και Καρλίβκα καθώς και στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

 

Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου στο Κίεβο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών σήμερα το πρωί, μετέδωσε το ουκρανικό Ίντερφαξ.

 

Ο πρόεδρος της χώρας Ποροσένκο ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τα ξημερώματα ότι η δεκαήμερη εκεχειρία έληξε και ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα “θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις και θα απελευθερώσουν την χώρα μας”. Ο ίδιος κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι δεν τήρησαν την εκεχειρία και υπονόμευσαν το ειρηνευτικό του σχέδιο με “εγκληματικές πράξεις”.

 

Στη συνέχεια ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για την απόφασή του.

 

Όπως τους είπε, το Κίεβο είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόνο εάν εφαρμοστούν βασικοί όροι του ειρηνευτικού του σχεδίου, περιλαμβανομένων της διμερούς εκεχειρίας και των αξιόπιστων ελέγχων στην μεθόριο Ουκρανίας-Ρωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του.

 

Ωστόσο, ανώτερη προεδρική σύμβουλος είπε σήμερα ότι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

 

“Δεν αποκλείω ότι θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση της ομάδας επαφής, όχι στην ανατολική Ουκρανία, αλλά (στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας) στο Μινσκ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο η Ιρίνα Ερασένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό Ίντερφαξ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ