Μεγάλη κρίση φυσικού αερίου το φθινόπωρο προβλέπει η Μόσχα

Την έγκριση της Βουλής προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας, αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσει να επιβάλει στις εταιρείες φυσικού αερίου, περιλαμβανομένων των ιδιωτικών, σε ποιόν θα πρέπει να προμηθεύουν φυσικό αέριο και για πόσο χρονικό διάστημα. Η διαμάχη με τη Ρωσία για το χρέος του Κιέβου από την προμήθεια φυσικού αερίου μπαίνει πλέον σε μια νέα φάση, με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ να προβλέπει ακόμη και μια «ευρεία κρίση το φθινόπωρο».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ σημαίνει ότι θέλει να διατηρήσει το στενό κεντρικό έλεγχο των εγχώριων ενεργειακών αποθεμάτων καθώς η ρωσική απόφαση να διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία τίθεται σε ισχύ.

 

Ο Γιατσενιούκ είπε στους υπουργούς σήμερα ότι ένα νομοσχέδιο «για μια πιθανή κήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην αγορά ενέργειας» θα κατατεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο μαζί με άλλα σχέδια νόμου αύριο.

 

«Ελπίζω ότι ο συνασπισμός (στο κοινοβούλιο)… θα στηρίξει τα νομοσχέδια που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» υπογράμμισε ο ίδιος.

 

Το νομοσχέδιο της ουκρανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι στην περίπτωση που κηρυχθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης «οι επιχειρήσεις, τα ιδρύματα και οι οργανισμοί» στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να τηρούν τις κυβερνητικές οδηγίες για τον εφοδιασμό ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται σε υπάρχοντα συμβόλαια.

 

Επιπλέον θα δίνει στην κυβέρνηση την ισχύ να υπαγορεύει στις εταιρείες φυσικού αερίου σε ποιόν θα πωλούν φυσικό αέριο και σε ποια τιμή.

 

Το πεδίο εφαρμογής του νομοθετήματος αυτού είναι τόσο οι επιχειρήσεις φυσικού αερίου του ιδιωτικού τομέα, όσο και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Ναφτογκάζ, η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ουκρανίας.

 

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προέβλεψε «μια ευρεία κρίση φυσικού αερίου το φθινόπωρο».

 

«Η Ουκρανία δεν πληρώνει για το φυσικό αέριο. Αυτό το χρέος είναι τεράστιο. Παίρνουν αέριο από τις υπόγειες δεξαμενές. Το φθινόπωρο θα υπάρξει μια ευρεία κρίση φυσικού αερίου», γράφει ο Ρώσος πρωθυπουργός στο Facebook.

 

Ο Μεντβέντεφ εκτίμησε εξάλλου ότι η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία θα είναι «πολύ πιο δύσκολη» αφού το Κίεβο δεν παρέτεινε την εκεχειρία στα ανατολικά.

 

«Τερματίζοντας την εκεχειρία, ο πρόεδρος (της Ουκρανίας Πέτρο) Ποροσένκο έκανε ένα δραματικό λάθος. Θα προκαλέσει περισσότερα θύματα. Και τώρα είναι προσωπικά υπεύθυνος για αυτά», σημείωσε.

 

«Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις. Αυτοί είναι οι κανόνες του πολέμου», πρόσθεσε αναφερόμενος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία και την κυβέρνηση της χώρας.

 

Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 Ιουνίου, ο Μεντβέντεφ εκτίμησε ότι αυτό «ήταν δικαίωμα του Κιέβου», όμως «το δικαίωμα της Ρωσίας» είναι να περάσει «σε έναν νέο τρόπο συνεργασίας με αυτή», κυρίως «προστατεύοντας την αγορά της».