«Κλείδωσε» η δόση του 1 δισ. ευρώ -Ποια προαπαιτούμενα πρέπει να υλοποιηθούν έως τις 7 Αυγούστου

«Κλείδωσε» η λήψη της δόσης του 1 δισ. ευρώ καθώς η κυβέρνηση εφάρμοσε και τα έξι προαπαιτούμενα που είχε ζητήσει το Eurogroup.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται ικανοποιημένα από την έγκαιρη υλοποίηση της πρώτης δέσμης των μέτρων και σημειώνουν τη σημασία να υλοποιηθεί κανονικά και η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων στην οποία περιλαμβάνεται και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή» ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει στις 7 Ιουλίου το Eurogroup ότι υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, τη ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, τη ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη, την κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.

Ο κ. Χαρδούβελης θέλει να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της Ελλάδας σε σχέση με τη τήρηση των συμπεφωνημένων και για το λόγο αυτό δίνει μεγάλη προσοχή και στην εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων.

Η κυβέρνηση θα πρέπει έως τις 7 Αυγούστου να υλοποιήσει τα εξής:

 

  • Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. 

 

  • Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

 

  • Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

 

  • Κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

 

  • Ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ.

 

  • Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.