Στα δικαστήρια αποφασίζεται η τύχη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται το μέλλον της απεργιακής κινητοποίησης της ΓΕΝΟΠ μετά την προσφυγή της διοίκησης της ΔΕΗ, ώστε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. 

Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής χωρίς να αποκλείεται η επιστράτευση των εργαζομένων. Το πρωί της Παρασκευής η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη είπε στο Mega ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Πάντως, ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των εργαζομένων και να καθησυχάσει τις τοπικές κοινωνίες. 

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι το σύνολο των εσόδων από την αποκρατικοποίηση θα πάει στη ΔΕΗ, οι οικονομικές προτάσεις πρέπει να είναι πάνω από τη λογιστική αξία της εταιρείας, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση για πέντε χρόνια και οι κάτοικοι κοντά στις μονάδες θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν προσλήψεις λόγω εντοπιότητας. 

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, μετά την απόσχιση, θα είναι ανάλογη του προφίλ της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ «ιδίως από άποψη οικονομικής συμπεριφοράς και δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά κατηγορία πελατών», δηλαδή δεν θα δοθεί στη «μικρή» ΔΕΗ το «φιλέτο» του πελατολόγιου της ΔΕΗ.

Από την πλευρά της  Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον Πάρι Μουτσινά, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών.

Κατά πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ξεχωριστές συναντήσεις ανά πρόσωπο θα γίνουν με τους ανεξάρτητους βουλευτές.