Εγκρίθηκε από το Euro Working Group η δόση του 1 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε από το Euroworking Group η υποδόση του 1 δισ. ευρώ μετά την τελεδιάσκεψη με συμμετοχή από την Αθήνα του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χρήστου Στεφανάδη όπου παρουσιάστηκε από την Ελλάδα η εκτέλεση των έξι προαπαιτούμενων δράσεων.

 

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, ενώ το ζήτημα θα επισφραγιστεί πολιτικά την Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup με συμμετοχή του Γκίκα Χαρδούβελη και στελεχών της τρόικας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον έλεγχό της στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου.

 

Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, οι δανειστές θεωρούν ότι η χώρα ολοκλήρωσε χθες και τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα και το ποσό είναι δυνατόν να εκταμιευθεί τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

 

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος μηνός και τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα μέτρα – τα οποία συνδέονται άρρηκτα με τη δεύτερη υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ.

 

Όπως λένε, το συγκεκριμένο γεγονός θα αποτελέσει σαφές δείγμα αξιοπιστίας εν όψει και της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις 9 Ιουλίου και για περίπου 7- 10 ημέρες. Πέραν της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων.

 

Η εκταμίευση των δύο δόσεων συμπαρασύρει και την αποδέσμευση ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που αποτελεί την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Το συνολικό κονδύλι που έχει προβλεφθεί για το σύνολο του έτους από τα ANFAs και τα SMPs ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.