Ο γρίφος των ένστολων

Να κερδίσει χρόνο και χρήμα όσον αφορά την «αποκατάσταση» των ένστολων όπως αυτή απορρέει από τη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα επιχειρήσει η κυβέρνηση.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σε νέο ραντεβού με εκπροσώπους των ένστολων, αλλά και στις επικείμενες διαβουλεύσεις με την τρόικα, το υπουργείο θα καθορίσει τελικό σχέδιο για πληρωμή των αναδρομικών και την αναπροσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών για περίπου 280.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους. Η καταβολή των αναδρομικών που υπολογίζονται σε 550 εκατ. ευρώ και η ετήσια δαπάνη ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση για τις αυξημένες αποδοχές, προκαλούν ισχυρό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Στα σενάρια είναι:

 

1 Συμψηφισμός του κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν φέτος στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ τον μήνα. Το σκεπτικό είναι ότι η εφάπαξ ενίσχυση 500 ευρώ σε κάθε δικαιούχο δόθηκε επειδή είχαν υποστεί μεγάλες μισθολογικές περικοπές.

 

2 Συμψηφισμός ποσού κοντά στα 70 εκατ. ευρώ που αφορά τις καταβολές που έγιναν λόγω προαγωγών από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει».

 

3 Μισθολογικές προσαρμογές που θα έχουν ως αποτέλεσμα ναι μεν οι αποδοχές των ένστολων να αυξηθούν σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα αλλά να μη φθάσουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 πριν δηλαδή εφαρμοστούν οι περικοπές του νόμου 4046/2012. Έτσι, θα χρειαστούν μικρότερα κονδύλια τόσο για αναδρομικά όσο και για τις μόνιμες ανάγκες του προϋπολογισμού.

 

4 Σταδιακή καταβολή αναδρομικών, πιθανότατα, σε ετήσιες δόσεις.