Εκπτωση 40% στο «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτων – Προς μείωση και των αντικειμενικών αξιών

«Κούρεμα» έως 40% στο «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ακινήτων, με μείωση των αντικειμενικών τιμών, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, ένα θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Στόχος η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων επειδή έχει παγώσει καθώς οι αγοραστές είναι υποχρεωμένοι να δικαιολογούν τα χρήματα που αναγράφονται στο συμβόλαιο (η αντικειμενική αξία) και όχι η πραγματική τιμή στην οποία γίνεται η αγοραπωλησία.

Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, θα λαμβάνεται υπόψη από την εφορία το 60% – 70% της τιμής πώλησης, δηλαδή θα υπάρχει έκπτωση έως 40% στην αντικειμενική αξία πάνω στην οποία υπολογίζεται το πόθεν έσχες. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, η μείωση θα αφορά μόνο το πόθεν έσχες κι όχι τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τον φόρο μεταβίβασης ή άλλες επιβαρύνσεις. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το ποσό του τεκμηρίου για τη δαπάνη αγοράς. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες», θα πρέπει να αποδείξει στην Εφορία πού βρήκε τα 150.000 ευρώ και όχι το ποσό των 250.000 ευρώ που είναι η αντικειμενική. Η έκπτωση του 40% θα ισχύει μόνο για το «πόθεν έσχες».

 

Παράγοντες της κτηματαγοράς ζητούν να υπάρξει οπωσδήποτε μια τέτοια ρύθμιση καθώς ενώ η αγορά έχει αναθερμανθεί δεν γίνονται αγοραπωλησίες επειδή οι αγοραστές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα, με βάση τις «πλαστές» αντικειμενικές αξίες. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και δεν μπορούν λόγω των υψηλών αντικειμενικών που αναγράφονται στο συμβόλαιο, να καλύψουν τη δαπάνη που στις περισσότερες φορές είναι υπερδιπλάσια από το πραγματικό ποσό που κατέβαλε ο αγοραστής.

 

Για παράδειγμα:

 

· Κατάστημα πωλείται 40.000 ευρώ αλλά η αντικειμενική αξία είναι 80.000 ευρώ και ο αγοραστής πρέπει τώρα να δικαιολογήσει όλο το ποσό.

 

· Αγροτεμάχιο στην Οινόη 50 στρεμμάτων πωλείται 80.000 ευρώ αλά η εφορία με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής υπολογίζει τη δαπάνη για την αγορά στα 190.000 ευρώ.

 

· Ημιτελής κατοικία στο Καστρί πωλείται από τον ιδιοκτήτη 200.000 ευρώ αλλά η αντικειμενική αξία είναι 400.000 ευρώ.

 

Εν τω μεταξύ υπάρχουν σενάρια για μείωση των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα από το 2017, πιθανότατα και μέσα στο 2015. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για μεσοσταθμική μείωση των τιμών κατά 15% έτσι ώστε να υπάρξει και αντίστοιχη μείωση των επιβαρύνσεων στο ακίνητο. Κάτι τέτοιο βεβαίως απαιτεί την άδεια της τρόικας ενώ θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχουν περιοχές -κυρίως λαϊκές- όπου οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 40%. Επομένως, ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.