Πέθανε ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, μετέδωσε ο ρωσικός ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας και επιβεβαίωσε η προσωπική γραμματέας του Σεβαρντνάντζε.

Η Μαρίνα Νταβιτασβίλι δήλωσε πως ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε απεβίωσε έπειτα από μακρά ασθένεια, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Ο Σεβαρντνάντζε είχε γεννηθεί το 1928 στο Μαμάτι της σημερινής Γεωργίας. Ξεκίνησε την πολιτική του πορεία, ως μέλος της τοπικής Κομσομόλ, από την Τιφλίδα στο τέλος της δεκαετίας του ’40. Κατάφερε να τραβήξει την προσοχή της Μόσχας και να ανελιχθεί χάρη στις εκστρατείες που διεξήγαγε εναντίον της διαφθοράς.

 

Αναλαμβάνοντας αρχικά την ηγεσία του ΚΚ στην Γεωργία, ο Σεβαρντνάντζε πήρε το 1985 στα χέρια του το υπουργείο Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, που κράτησε μέχρι τον Ιανουάριο του 1991. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του τέλους του Ψυχρού Πολέμου μαζί με τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ.

 

Ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε εξελέγη πρόεδρος της Γεωργίας το 1995 και παραιτήθηκε το 2003 κατά την “Επανάσταση των Ρόδων”.