Προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων στις ιδιωτικές κλινικές

Σε προσωρινή αναστολή της επίσχεσης εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν από σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές. Αυτό αποφάσισε χθες η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών προκειμένου να δώσει ένα περιθώριο στο υπουργείο να ικανοποιήσει τα αιτήματά της αλλά και για να προετοιμάσει – στην περίπτωση που απορριφθούν τα αιτήματά της – κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων και με άλλους παρόχους Υγείας. Ήδη τα κέντρα αποκατάστασης και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν προειδοποιήσει για επίσχεση εργασίας από τις 21 Ιουλίου.

Οι πάροχοι ζητούν να μην εφαρμοστεί το μέτρο του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης από τον προϋπολογισμό από τον πάροχο στον ΕΟΠΥΥ) καθώς και να αυξηθεί η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία και εξετάσεις.

 

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία σε ιδιωτικές γενικές κλινικές είναι για το 2014, 235 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι οι απαιτήσεις των κλινικών προς τον Οργανισμό ανήλθαν στα 370 εκατομμύρια ευρώ.

 

Αντίστοιχα, το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για το 2014 για τα διαγνωστικά ανέρχεται στα 328 εκατομμύρια ευρώ, όταν ήδη η δαπάνη «τρέχει» με 50 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.