Παράταση της παραμονής του στη Ρωσία ζητεί ο Σνόουντεν

Την παράταση της παραμονής του στη Ρωσία ζήτησε επισήμως ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Το διάρκειας ενός έτους άσυλο που του είχε χορηγήσει η Ρωσία εκπνέει στις 31 Ιουλίου και Σνόουντεν πιέζεται χρονικά για να βρει νέο τόπο παραμονής.

Μετά από ένα σχεδόν κινηματογραφικό θρίλερ, ο Σνόουντεν είχε διαφύγει από το Χονγκ Κόνγκ προς τη Μόσχα, θέλοντας από εκεί να πάει στην κεντρική Αμερική. Εγκλωβίστηκε στη ρωσική πρωτεύουσα όταν το αμερικανικό του διαβατήριο ακυρώθηκε την ώρα που εκείνος πετούσε και τελικά πήρε προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το αμερικανικό NBC, το «βαθύ λαρύγγι» της NSA αρνήθηκε για άλλη μια φορά πως έχει συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές μετά το άσυλο που του έδωσε η Μόσχα, λέγοντας πως εάν μπορούσε να πάει οπουδήποτε στον κόσμο θα διάλεγε την πατρίδα του -αλλά «δεν πρόκειται να μπω μόνος μου σε κελί». 

Ο Σνόουντεν δήλωσε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του, αλλά ότι αν χρειαστεί θα παρατείνει την παραμονή του στη Ρωσία.