Έλεγχοι του ΣΔΟΕ για αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Μήνυμα σε επιτήδειους που κυκλοφορούν με πανάκριβα οχήματα με πινακίδες ευρωπαϊκών χωρών και δεν καταβάλουν τέλη και δασμούς στην Ελλάδα ότι η πρακτική αυτή δεν θα συνεχισθεί αποστέλλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

 

Ακολουθώντας εντολές του υφυπουργού, Γ.Μαυραγάνη. και του επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος, Στ.Στασινόπουλου, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διενήργησε στοχευμένους ελέγχους στην περιοχή της Γλυφάδας προκειμένου να διαπιστώσει αν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την κυκλοφορία επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με πινακίδες άλλων κρατών.

Συνολικά ελέγχθηκαν 12 οχήματα και διαπιστώθηκε ότι τρία εξ αυτών, μεγάλου κυβισμού, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την κυκλοφορία στην Ελληνική Επικράτεια.

Τα οχήματα δεσμεύτηκαν και ακινητοποιήθηκαν σε φυλασσόμενο χώρο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που προβλέπεται από την τελωνειακή νομοθεσία και την αποστολή σχετικών πληροφοριακών δελτίων στις αρμόδιες ΔΟΥ για τον καταλογισμό τυχόν φόρων και τελών.

Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη το φαινόμενο της ίδρυσης εικονικών ελληνικών επιχειρήσεων σε χώρες-μέλη της ΕΕ με σκοπό την αγορά οχημάτων μεγάλου κυβισμού τα οποία εν συνεχεία κυκλοφορούν αδασμολόγητα και «ελεύθερα» φορολογικών βαρών στους ελληνικούς δρόμους, έχει προσδιορίσει τις ειδικές προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά κυκλοφορίας Ι.Χ. 

Αυτά αφορούν πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα, που όμως εργάζονται σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ και χρησιμοποιούν επιβατικό όχημα ταξινομημένο στο άλλο κράτος στο όνομα εταιρείας που εδρεύει σε αυτό.