Τρόικα: «Ξεχάστε τις φοροελαφρύνσεις»

«Φοροελαφρύνσεις; Ξεχάστε το, τουλάχιστον τώρα». Αυτό ήταν το μήνυμα της τρόικας στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να ζήτησαν από την κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους να μην χαλαρώσει η χώρα ούτε μια στιγμή ενώ ασκήθηκαν πιέσεις και για άλλα θέματα που η τρικα θέλει να ανοίξουν εδώ και τώρα.

Η συνάντηση που τέλειωσε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα είχε διερευνητικό χαρακτήρα, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το πως θα καλυφθούν τα 600 και πλέον εκατ. ευρώ που πρέπει να δοθούν σε δικαστικούς και στους ένστολους.

Επίσης τέθηκε η τρόικα επιχείρησε να κλείσει την κουβέντα που έχει ανοίξει εδώ και εβδομάδες για φορολογικές ελαφρύνσεις.

 

Από την άλλη πλευρά, ο πιο άμεσος στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της τρόικας για την ενιαία ρύθμιση έως 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, κρίσιμο θέμα, που όμως μπορεί να συζητηθεί και τον Σεπτέμβριο, είναι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και η μείωση και σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Η συνάντηση έγινε σε βαρύ… οικονομικό κλίμα εξαιτίας του πορτογαλικού ιού που χτύπησε τις ευρωπαϊκές αγορές και χάλασε σχετικά την έκδοση του τριετούς ομολόγου.

 

Η αρνητική σε ελαφρύνσεις στάση της τρόικας είχε προαναγγελθεί και στο πρόσφατο Eurogroup.