«Η Μέρκελ δεν είναι το σκυλάκι του Ομπάμα»

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απελάσει τον συντονιστή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Βερολίνο βρίσκεται στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου. Την ίδια ώρα, η αυστριακή Die Presse αναφέρει πως οι Αμερικανοί είχαν βοήθεια από τις γερμανικές υπηρεσίες στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου παρατηρεί ότι «λίγοι θεωρούσαν ικανή τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί στην απέλαση του αμερικανού αρχιπράκτορα» και διευκρινίζει: «Πρόκειται για μία χωρίς προηγούμενο ενέργεια διαμαρτυρίας ενάντια στην αμερικανική αλαζονεία. Το «όχι» του Γκέρχαρντ Σρέντερ στον πόλεμο κατά του Ιράκ ήταν το πρώτο βήμα επίδειξης ανεξαρτησίας έναντι του μεγάλου συμμάχου. Τώρα ακολούθησε το επόμενο βήμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Η Μέρκελ θα είχε κι άλλες δυνατότητες για να επιδείξει ισχύ: Γιατί δείχνει τόση κατανόηση έναντι των ΗΠΑ στην υπόθεση του Σνόουντεν; Έφθασε η ώρα να του προσφέρει επιτέλους άσυλο», αποφαίνεται η εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η Γερμανία δεν είναι πλέον ημικυρίαρχο κράτος

«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα ενός διπλωματικού πολέμου» εκτιμά η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung και εξηγεί: «Εδώ φιλονικούν δύο στενοί σύμμαχοι που υποστηρίζουν ότι η συμμαχία τους, η φιλία τους, στηρίζεται σε ένα σταθερό θεμέλιο κοινών αξιών και πεποιθήσεων. Ωστόσο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εκφράζονται τώρα αμφιβολίες όσον αφορά αυτή τη θέση. Και αυτό είναι το εκρηκτικό υλικό που εμπεριέχει αυτή η υπόθεση. Η αμερικανική κατασκοπευτική δράση στη Γερμανία συνιστά πολιτική ψήφο δυσπιστίας. Η υπερδύναμη δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι δεν έχει πλέον να κάνει με ένα ημικυρίαρχο κράτος υπό την εξουσία της. Η Μέρκελ δεν είναι το σκυλάκι του Ομπάμα», τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Αλλού εντοπίζει το πραγματικό σκάνδαλο η Frankfurter Rundschau, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα «δεν είναι ότι η Ουάσιγκτον υποκίνησε γερμανούς κρατικούς υπαλλήλους σε προδοσία, αλλά έγκειται στο γεγονός της μαζικής παρακολούθησης δισεκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Και εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου δεν αντιμετωπίσει τα αίτια του σκανδάλου NSA, η απέλαση του αμερικανού κατασκόπου δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά λαϊκισμός».

Οι γερμανικές υπηρεσίες βοήθησαν τους Αμερικανούς στις παρακολουθήσεις

Η υπόθεση της απέλασης του αμερικανού αξιωματούχου απασχολεί και το διεθνή τύπο με την αυστριακή Die Presse να παρατηρεί: «Η τελευταία αυτή υπόθεση ήταν η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της γερμανικής υπομονής. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια υποβάθμισης των σκανδάλων και η αποτυχία του Βερολίνου να πείσει την άκαμπτη Ουάσιγκτον να ρίξει φως στην υπόθεση. Θα μπορούσε τώρα να πει κανείς ότι είναι καλύτερη μια καθυστερημένη συμβολική αντίδραση από το τίποτε. Έτσι είναι, όσο δεν περνάει στην λήθη κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο για το Βερολίνο: η βοήθεια που προσέφεραν στους Αμερικανούς οι γερμανικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση γερμανών πολιτών», καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.

Τέλος, η γαλλική Le Figaro απαριθμεί τα αμερικανικά σκάνδαλα αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, τον πόλεμο στο Ιράκ και την υπόθεση του γερμανού διπλού πράκτορα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι δεοντολογικά σωστό να κατασκοπεύει κανείς συμμάχους, μολονότι το κάνουν όλοι». «Μέχρι τώρα η καγκελάριος Μέρκελ έχει επιδείξει μεγάλη υπομονή. Και εάν αυτή τη φορά αντιδρά οργισμένα, στέλνοντας στο σπίτι του τον επικεφαλής της τοπικής CIA, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί επιδεικνύουν όλο και χειρότερη συμπεριφορά».