Βάζουν στο τραπέζι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, με αιχμή τα χρέη και τους τρόπους αποπληρωμής, αλλά και ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που χαρακτηρίζεται από στελέχη του υπουργείου Εργασίας ως μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, συζητήθηκαν σήμερα, στη νέα συνάντηση που είχε ο Γιάννης Βρούτσης με το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας.

Μάλιστα οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του νέου αυτού θεσμού θα εξετασθούν σε νέα συνάντηση της τρόικας με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 14.00, στο υπουργείο Εργασίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την τρόικα να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας τον συντονισμό του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων, που χορηγούνται από άλλα υπουργεία, όπως το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να υπάρχει έλεγχος των δαπανών και αποτελεσματικότερος καταμερισμός σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη σημερινή συνάντηση δεν ετέθησαν θέματα εργασιακών σχέσεων.

 

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, σημείωσε πως επιβεβαιώθηκε η ταμειακή επάρκεια του συστήματος και τόνισε ότι κατά το πρώτο επτάμηνο του 2014 έχει απορροφηθεί το 57,33% της κρατικής επιχορήγησης, αντί του 58,33% που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.