Φόροι, φόροι, φόροι…

Μπορεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη μία πολύωρη και ισχυρή καταιγίδα να τα έκανε μούσκεμα, αλλά μια πολύ μεγαλύτερη έρχεται τους επόμενους μήνες και θα “τινάξει στον αέρα” νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Πρόκειται για τη “φοροκαταιγίδα”, το βαρομετρικό της οποίας ελέγχεται από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση. Κατευθύνεται προς τους έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στο “μάτι του κυκλώνα”.

 

Η “φοροκαταιγίδα” θα είναι όχι μόνο ισχυρή αλλά και μεγάλη σε χρονική διάρκεια, καθώς αναμένεται να πλήξει τους φορολογούμενους για έξι μήνες (!) και πιο συγκεκριμένα από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

Ανάμεσα στα χαράτσια που θα έρχονται ένα – ένα στους φορολογούμενους είναι:

 

  • Φόρος εισοδήματος
  • Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων
  • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Τέλος επιτηδεύματος
  • Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
  • Τέλη κυκλοφορίας

 

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να συγκεντρώσει από την επιβολή των παραπάνω φόρων και τελών 11 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, η προσδοκία για τα χρήματα που θα φτάσουν στα Ταμεία του κράτους είναι 5,3 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, 1,178 δισ. ευρώ από την Eιδική Eισφορά Αλληλεγγύης, 227,7 εκατ. ευρώ από το Tέλος Eπιτηδεύματος, 141 εκατ. ευρώ από το φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, 141 εκατ. ευρώ, 2,650 δισ. ευρώ από τον Eνιαίο Φόρο Iδιοκτησίας Aκινήτων και 1,53 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας 2015.

 

Υπενθυμίζεται πάντως πως η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να πάρει από ένα έως δύο μήνες παράταση, οπότε ο Δεκέμβριος δεν θα είναι ο τελευταίος μήνας που οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν χαράτσια.

 

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2014. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υποβληθείσες δηλώσεις ανήλθαν στα 5.811.933. Από αυτές, χρεωστικές είναι 2.493.241 (43,53%), πιστωτικές είναι 1.153.917 (20,15%) και μηδενικές είναι 2.078.615 (36,3%). Ο μέσος φόρος διαμορφώθηκε στα 1.503 ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.

 

Επισημαίνεται ότι όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%. Όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, αλλά το ποσό είναι κάτω από 300 ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ, έχουν περιθώριο να καταβάλουν τον φόρο μέχρι το τέλος Αυγούστου χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

 

Η καθυστέρηση υποβολής μιας δήλωσης, έστω και για μία ημέρα, συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 100 ευρώ. Επίσης δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που συγκέντρωσαν οι φορολογούμενοι το 2013.

 

του Άγγελου Αγγελίδη,

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr